Andy Murray zvolený nejlepším sportovcem Británie všech dob!

- Radek Štohl

Usazení se v čele tenisového žebříčku nebylo v nedávné době tím jediným, čím byl Andy Murray odměněný. Devětadvacetiletého Skota zvolili lidé za nejlepšího sportovce všech dob, který se kdy narodil ve Velké Británii!

Ve veřejném mínění, které vytvořil kanál ESPN UK, se Murray umístil na prvním místě s 54% hlasy. Druhou pozici zaujala legenda Manchesteru United Bobby Charlton, která obdržela 10% hlasů. Třetí příčku obsadil bývalý veslař, Sir Steve Redgrave. Držiteli pěti zlatých olympijských medailí stačilo k tomuto umístění získat 9 % hlasů.

Andy Murray se doposud probojoval k jedenácti grandslamovým finále, kterých si odnesl tři tituly (US Open 2012, Wimbledon 2013, 2016). V minulém roce dovedl Velkou Británii po 79 letech k zisku Davis Cupu. Otec devítiměsíční dcery vyhrál během 799 utkání na okruhu ATP 43 titulů.

V roce 2012 získal rodák ze Skotska na londýnských Hrách zlatou medaili ve dvouhře, čímž stal se prvním mužským vítězem z Velké Británie. O čtyři roky později v Riu, kde byl vlajkonošem, dokázal tento počin zopakovat. 

/espn.co.uk/