LOH Tokio: Plíšková, Krejčíková a Vondroušová jsou v osmifinále! Kvitová nečekaně končí

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Karolína Plíšková v náročném duelu s Carlou Suarezovou-Navarrovou dokázala hodit za hlavu nevydařený tiebreak v druhé sadě a vybojovala postup do osmifinále olympijského turnaje. Skvělou formu potvrdila Barbora Krejčíková a v pondělí postoupila poměrně hladce rovněž do osmifinále, když porazila 6:2 a 6:4 Kanaďanku Leylah Annie Fernandezovou. Markéta Vondroušová vybojovala postup po hladké výhře 6:1, 6:2 nad Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou. Naopak Petra Kvitová souboj s Alison Van Uytvanckovou nedovedla do vítězného konce.

Plíšková vybojovala postup do osmifinále
Úspěšný zápas druhého kola má za sebou v Tokiu Karolína Plíšková. Česká tenistka se dokázala rychle oklepat ze ztráty druhé sady a porazila Carlu Suarezovou-Navarrovou po více než dvou hodinách 6:3, 6:7(0), 6:1.

Světová sedmička vstoupila do zápasu výborně, rychle získala servis soupeřky a za stavu 3:1 měla další dva brejkboly. Ač je nevyužila, dějství v pohodě dopodávala a ujala se vedení 1:0.

Prostřední set Plíškové už tolik nevyšel. Sice se dostala ze skóre 2:5 a vynutila si tiebreak, ale v něm nezískala ani jeden bod a prohrála jej 0:7. Z hrůzné zkrácené hry se ale neskutečně rychle oklepala a v rozhodujícím setu soupeřku pokořila 6:1.

„Trošku zádrhel dneska, ale dobrý. První set byl dost kvalitní, v tom druhém setu jsem uvadla, pozastavila jsem se a hrála pomaleji. Ona se samozřejmě chytila, protože tenis umí neuvěřitelně. Dala jsem jí šanci hrát a pak jsem byla pod tlakem. I když pořád byla šance vyhrát to v tiebreaku, ten byl ode mě ale hroznej. Ve třetím setu mi přišlo, že už fyzicky trochu odpadla. Tenis ale pořád umí, takže tyhle myšlenky musí jít stranou,“ shrnula Plíšková, jež si v osmifinále zahraje s Italkou Camilou Giorgiovou.

Podrobnější ohlasy Karolíny Plíškové naleznete v samostatném článku.

Krejčíková postoupila do olympijského osmifinále
První českou osmifinalistkou olympijského turnaje v Tokiu je Barbora Krejčíková. Světová jedenáctka přehrála za hodinu a čtvrt 6:2 a 6:4 Leylah Annie Fernandezovou z Kanady. Vítězka tří letošních turnajů působila po většinu zápasu dominantním dojmem.

„Začala jsem dobře, první gem jsem mohla hrát lépe, ale byl to rozjezd. Od prvního brejku jsem se dostala na koně. První set a do stavu 5:1 druhého jsem hrála opravdu solidně,“ říkala v pozápasovém rozhovoru Krejčíková.

Menšího zaváhání se Krejčíková dopustila až v samém závěru. Za stavu 5:2 podávala pětadvacetiletá Češka na vítězství, a ačkoliv do té doby nečelila jedinému brejkbolu, ztratila servis. O dvě hry později nabrala na podání manko 0:30, čtyřmi míči v řadě ale drama definitivně zažehnala.

„Leylu znám, je to mladá tenistka, velice talentovaná. Čekala jsem, že se to někde zkomplikuje a bude to náročné. Hrála o každý balon a mně se to ke konci druhého setu nesešlo. Ona začala hrát lépe než já a já byla možná moc pasivní a nepomohla jsem si ani servisem. Najednou to bylo 5:4, ale pak mě zase podání podrželo a jsem ráda, že jsem zápas dohrála ve dvou,“ dodala Krejčíková.

Další soupeřkou rodačky z Ivančic bude Švýcarka Belinda Bencicová.

Vondroušová taktéž v osmifinále!
Markéta Vondroušová slaví jednoznačnou výhru ve druhém kole olympijského turnaje a postoupila do osmifinále. Česká tenista smetla z kurtu za pouhých 68 minut Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou po setech 6:1, 6:2.

Česká tenistka na returnu řádila a v utkání si vypracovala hned 14 brejkbolů, z nichž 9 proměnila. Sama čelila jen jednomu, který navíc bez obtíží odvrátila.

„Jsem moc šťastná. Zápas nebyl tak lehký, jak nasvědčuje výsledek. Já jsem dobře podávala, ale při jejím servisu jsme se dost tahaly. Jsem ráda, že jsem většinu těch bitev vyhrála. Že se mi povedlo urvat poslední gem. Nechtěla jsem zápas sama dopodávat, což je vždycky nepříjemné. Jsem ráda, že jsem to zvládla,“ říkala v pozápasovém rozhovoru Vondroušová

V osmifinále si Vondroušová zahraje se světovou dvojkou a domácí superstar Naomi Ósakaovou.

Kvitová překvapivě končí ve druhém kole
Petra Kvitová (13.) ztratila v Tokiu dobře rozehraný zápas s Alison Van Uytvanckovou (62.) z Belgie a olympijský turnaj pro ni po porážce 7:5, 3:6 a 0:6 skončil ve druhém kole.

V úvodní sadě Češka promarnila vedení 5:2 a dva setboly za stavu 5:4, přesto nakonec urvala dějství v koncovce. Na kurtu ovšem nechala spoustu sil, které jí později scházely. Ve druhém setu vedla rodačka z Bílovce 3:2, pak ale prohrála zbylých deset her v řadě. Zejména v rozhodujícím setu už se Kvitová se silami viditelně trápila.

„Nejhorší bylo, že jsem nemohla v sobě najít něco, čím bych to zlomila. I když jsem po druhém setu odešla na záchod a převléct se, tak to nebylo vůbec znát,“ mrzelo Kvitovou. „První set mohl skončit trochu rychleji než o něj tak hodně bojovat. Pak už mi bohužel odešly nohy a byly jako žvýkačky. Začala jsem více kazit, byl to začarovaný kruh a já nevěděla, jak z něj ven.“

Kvitové příliš nepomohly ani těžké podmínky na dvorci. „Počasí a dusno mi nepřidalo, bere mi to energii. Fyzicky jsem to nezvládla, psychicky mě zápas taky vyčerpal,“ litovala česká hráčka. „Byl tady tlak, nervy, těžký zápas, podmínky nebyly ideální. Obecně se cítím unavenější, musím nějak načerpat síly, abych konec sezony ještě nějak zmáčkla. Co mi zbývá jiného.“

Obhájkyně bronzové medaile z Ria je tak vůbec první Češkou, pro kterou tokijská mise končí.

Podrobnější ohlasy Petry Kvitové naleznete v samostatném článku.

Nečekané výpadky favoritek
Ženský turnaj vedle Petry Kvitové přišel i o další dvě favorizované tenistky. Světová trojka Aryna Sabalenková podlehla v dramatickém třísetovém duelu Chorvatce Donně Vekičové 4:6, 6:3, 6:7(3). Turnaj pak skončil i pro světovou osmičku Igu Šwiatekovou, jež padla po setech 3:6, 6:7(4) s Paulou Badosaovou.

Vybrané zápasy pondělního programu LOH

2. kolo dvouhry žen
Leylah Annie Fernandezová (CAN, 72.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 2:6, 4:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 168.) 6:1, 6:2
PETRA KVITOVÁ (13.) – Alison Van Uytvancková (BEL, 62.) 7:5, 3:6, 0:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) – Carla Suárezová Navarrová (ESP, 206.) 6:3, 6:7(0), 6:1
Viktorija Golubicová (SUI, 50.) – Naomi Ósakaová (JPN, 2.) 3:6, 2:6
Čchiang Wang (CHN, 49.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 9.) 3:6, 0:6
Aryna Sabalenková (BLR, 3.) – Donna Vekičová (CRO, 47.) 4:6, 6:3, 6:7(3)
Ajla Tomljanovicová (AUS, 51.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 6:4, 3:6, 4:6
Iga Šwiateková (POL, 8.) – Paula Badosaová (ESP, 29.) 3:6, 6:7(4)

2. kolo dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Jan-Lennard Struff (GER, 48.) 6:4, 6:3
Pablo Carreňo Busta (ESP, 11.) – Marin Čilič (CRO, 36.) 5:7, 6:4, 6:4

Osmifinále čtyřhry mužů
McLachlan, Nišikori (oba JPN) – J. Murray, N. Skupski (oba GBR) 6:3, 6:4
Marach, Oswald (oba AUT) – Cabal, Farah (oba COL) 4:6, 1:6

Osmifinále čtyřhry žen
Bertensová, Schuursová (obě NED) – Kuděrmetovová, Vesninová (obě RUS) 2:6, 6:3, 7:10
Sü, Jang (obě CHN) – Bartyová, Sandersová (obě AUS) 4:6, 4:6