Hodně jiná olympiáda. Doufám, že budeme řešit hlavně úspěchy, přeje si Kvitová

- Redakce

Petra Kvitová odstartovala v neděli svou účast na čtvrtých olympijských hrách. České tenistce se povedlo v úvodním kole porazit Italku Jasminu Paoliniovou ve dvou setech 6:4, 6:3 a zapsala na konto snazší zápas, což se v těžkých tokijských podmínkách rozhodně hodí. Na trochu odlišné olympiádě je tak se svým vystoupením po zásluze spokojená.

Kvitová se pod pěti kruhy objevila už počtvrté. V Tokiu je nejen plná dojmů z další olympiády, ale i vzpomínek na své předchozí účasti. Jaký tedy byl z jejího pohledu japonský debut?

„Bylo to skvělé. Musím říct, že to uteklo jako voda. Mezi Riem a Tokiem se stala spousta věcí a já jsem ráda, že mohu zažít olympiádu,“ řekla Kvitová na tiskové konferenci po utkání. „Možná i naposledy. Je to moje čtvrtá olympiáda, každá byla trochu jiná. Jsem vážně ráda, že tady hraju a mohu reprezentovat. A samozřejmě mě těší, že jsem ve druhém kole.“

Samotný zápas s Italkou Paoliniovou byl ze strany Kvitové velmi povedený. Sice se nevyhnula jedné ztrátě podání, ale to byla za stavu, kdy sama vedla. A bez větších obtíží tak prošla do dalšího kola.

„Myslím, že mi šel po delší době servis, až na jeden gem. Bylo to pro mě překvapení,“ přiznala Kvitová. „Obecně si myslím, že servis mě hodně držel, hlavně v prvním setu, protože jsem nemohla najít rytmus na returnu. Ale potom v posledním gemu první sady se to povedlo.“

„Dost možná to rozhodlo celý zápas, protože jsem se do toho dostala. A začala jsem se lépe pohybovat, lépe jsem umísťovala míče,“ podotkla.

Česká tenistka má na olympijských hrách bohatou historii a také je držitelkou bronzové medaile z Ria. Může proto velmi dobře posoudit, jaká je vlastně tokijská olympiáda.

„Je bohužel hodně jiná. Denně chodíme na testy, jídlo nabíráme v plastových rukavicích. Je to prostě jinačí. Ale máme tým kvalifikovaný na olympiádu, což pozvedlo celou atmosféru u nás v baráku po všem, čím jsme si prošli v začátku, první dny po příletu,“ připomněla nejen trable s virem covidu, ale i senzační postup basketbalistů do Japonska. „Doufám, že se to všechno uklidní a budeme řešit hlavně úspěchy, které máme.“

V dalším kole narazí na Belgičanku Alison Van Uytvanckovou, proti níž bude znovu favoritkou. Přesto nechce nic podcenit. „Už jsme spolu párkrát hrály. Ráda rozebírá hru, ráda hraje čopy, kraťasy, jinak servíruje, trošku takový pánský tenis. Já do toho budu muset chodit, aby neměla čas na tyhle svoje rozebíračky. Bude to o tom, abych byla soustředěná, abych na tom byla dobře nohama a chodila do toho,“ dodala.

Tokio (JPN, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
PETRA KVITOVÁ (13.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 92.) 6:4, 6:3