Denní menu, 24.7.2021: Kopřiva prohrál semifinále s Ruudem. Lehečka je poprvé ve finále challengeru

- Redakce

Vít Kopřiva šestou výhru na antukovém turnaji ATP v Gstaadu nepřidal. Český kvalifikant prohrál v sobotním semifinále s favorizovaným Norem Casperem Ruudem ve dvou setech. Lukáš Rosol vstoupil úspěšně do kvalifikace v rakouském Kitzbühelu. Boj o premiérové finále na challengeru zvládl ve finském Tampere Jiří Lehečka, který splnil roli favorita proti Francouzovi Kyrianu Jacquetovi. V Tokiu mezitím odstartovaly olympijské hry a s nimi i tenisový turnaj.

Češi v akci

Kopřiva nestačil na rozjetého Ruuda
Snová jízda Víta Kopřiva (249.) na antukovém turnaji ATP v Gstaadu končí v semifinále. Český kvalifikant v něm prohrál s favorizovaným Norem Casperem Ruudem (14.) po hodině a 14 minutách 3:6 a 0:6.

Čtyřiadvacetiletý Kopřiva vstoupil do utkání proměněným brejkbolem, o náskok ale vzápětí přišel. Tenisté si drželi svá podání až do osmého gemu, kdy se dvaadvacetiletý Nor propracoval přes shodu k výhodě brejku, načež první sadu dopodával. Ve druhém dějství už nepovolil Kopřivovi ani jediný gem.

„Zápas byl extrémně náročný. Začátek mi vyšel, ale šlo vidět, že Casper teď hraje v psychické pohodě. Nedaroval mi nic zadarmo. První set se určitě mohl vyvíjet jinak, ale bohužel to nedopadlo. Ve druhém setu mě zlomil a byl lepším hráčem, pohlídal si to,“ sdělil exkluzivně Tenisovému světu Kopřiva, který vyzdvihl kvality elitního norského antukáře.

„Je to komplexní tenista, údery hraje pod velkým liftem, hlavně forhend, takže se mu na antuce líbí a je na ní nejsilnější. Hodně toho vyběhal a dokázal se dobře ubránit i vyšším, pomalým balónem. A zreturnoval taky všechny servisy, takže proto je na antuce velmi silný, což letos dokazuje,“ poznamenal Kopřiva na adresu Ruuda, jenž si v neděli zahraje už o svůj třetí antukový titul v této sezóně.

Český reprezentant může být nehledě na prohru se svým vystoupením ve Švýcarsku spokojený. Spolu s kvalifikací vyhrál hned pět utkání, při své premiéře v hlavní soutěži podniku ATP dokráčel rovnou do semifinále.

Na své cestě turnajovým pavoukem vyzrál mimo jiné na světovou desítku Denise Shapovalova, což je zatím suverénně nejcennější skalp jeho kariéry. Kopřiva získal celkem 102 bodů do žebříčku (90 za semifinále, 12 za kvalifikaci), kde v pondělí vyskočí k hranici 200. místa.

„Celkově jsem za tenhle turnaj hodně rád. Dodal mi nové zkušenosti a sebevědomí. A že jsem porazil hráče Top 10, je pocit k nezaplacení,“ pousmál se český tenista, který se příští týden představí na antukovém challengeru v polské Poznani.

Rosol vstoupil do kvalifikace vítězně
Cenný skalp si v úvodním kole kvalifikace turnaje ATP v rakouském Kitzbühelu připsal Lukáš Rosol (211.). V souboji s Argentincem Juanem Manuelem Cerundolem (144.) se totiž dokázal oklepat ze čtyř nevyužitých mečbolů v tiebreaku druhé sady a na svého soupeře v rozhodujícím dějství doslova vlétl. Výše postaveného soka na žebříčku ATP porazil 6:3, 6:7(10), 6:1.

Lehečka prosvištěl do premiérového finále
Jiří Lehečka (254.) potvrdil v semifinále turnaje ve finském Tampere roli favorita a poprvé v kariéře postoupil do finále na okruhu ATP Challenger Tour! Český tenista hladce porazil Kyriana Jacqueta (346.) z Francie po setech 6:3, 6:0.

Celkově se jednalo o třetí challengerové semifinále Lehečky v kariéře, v předchozích dvou případech se ale o postup do finále snažil marně. Tentokrát tohoto úspěchu docílil a ve světovém žebříčku si polepší na 231. místo.

Bayerlová se do finále nepodívá
Michaela Bayerlová v semifinále turnaje ITF v ukrajinském Kyjeve končí před branami finále. V souboji s nasazenou jedničkou Chloe Paquetovou prohrála česká hráčka ve dvou setech 2:6, 4:6.

Poljak na deblový titul nedosáhl
David Poljak spolu s Alexandrem Ševčenkem neuspěli ve finálovém utkání čtyřhry v rakouském Kottingbrunnu. Česko-ruský pár podlehl nasazeným jedničkám Martinsi Podzusovi a Petrosovi Tsitsipasovi 3:6, 3:6.

Olympijské hry

Tokio (JPN, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Zarina Dijasová (KAZ, 99.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 2:5 skreč Dijasová
Kiki Bertensová (NED, 21.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) 4:6, 6:3, 4:6

Turnaji se více věnujeme v samostatném článku.

ATP/WTA

Swiss Open, Gstaad (muži, SUI, 481 270 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
VÍT KOPŘIVA (249.) – Casper Ruud (NOR, 14.) 3:6, 0:6

Generali Open, Kitzbühel (muži, AUT, 419 470 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
LUKÁŠ ROSOL (211.) – Juan Manuel Cerundolo (ARG, 144.) 6:3, 6:7(10), 6:1

Challengery

Tampere Open (muži, FIN, 44 820 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (254.) – Kyrian Jacquet (FRA, 346.) 6:3, 6:0

ITF World Tennis Tour

ITS Cup Olomouc Open 2021 (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
SÁRA BEJLEK (1004.) – Francesca Jonesová (GBR, 178.) 6:0, 6:3

Finále čtyřhry
Aneyová (USA), SISKOVÁ – Gaticaová (CHI), Pereiraová (BRA) 6:1, 6:0

Turnaji se více věnujeme v samostatném článku.

Kottingbrunn Open (muži, AUT, 25 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Podzus (LAT), P. Tsitsipas (GRE) – POLJAK, Ševčenko (RUS) 6:3, 6:3

Baksheeva Cup, Kyjev (ženy, UKR, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Chloe Paquetová (FRA, 219.) – MICHAELA BAYERLOVÁ (650.) 6:2, 6:4