LOH Tokio: Krejčíková postoupila po 29 minutách. Vondroušová zvládla bitvu s Bertensovou

- Redakce

Sobotní program na olympijských hrách v Tokiu patřil také tenisovému turnaji. Do úvodního kola vstoupily i dvě české tenistky Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová. Krejčíková se na kurtu příliš dlouho nezdržela, už po pouhých 29 minutách jí totiž za stavu 5:2 skrečovala Zarina Dijasová. Vondroušová pak zvládla těžkou zkoušku v podobě Kiki Bertensové, kterou přetlačila ve třech setech.

Vondroušová zvládla třísetovou bitvu s Bertensovou
Úspěšný vstup do olympijského turnaje hlásí i Markéta Vondroušová (41.), která v těžkém zápase s Kiki Bertensovou (21.) zvítězila 6:4, 3:6, 6:4.

Česká tenistka v dramatickém utkání dokázala po ztrátě prostřední sady, kdy její výkon na kurtu viditelně výrazně klesl, až takřka neuvěřitelně zmobilizovat své síly.

Po odvrácení brejkbolu ve druhé hře třetí sady se přes tři shody dostala sama k brejku hned ve třetím gemu a tuto výhodu si přenesla až do koncovky zápasu. V ní sice Bertensová odvrátila dva mečboly, ale na třetí už recept nenašla.

Bertensová, která v pátek oznámila konec kariéry po skončení olympijských her, se tak loučí s pátou porážkou ve dvouhře v řadě. Naopak Vondroušová v olympijském turnaji bude pokračovat.

„Jsem moc šťastná. Věděla jsem, že ona po tomhle turnaji končí, takže to bylo takové všelijaké. Bylo vidět, že je hodně nahecovaná, protože nechtěla prohrát, chtěla vyhrát fakt každý míč,“ hodnotila zápas Vondroušová.

„Bylo to fakt těžký, i když ona tenhle rok nemá úplně dobré výsledky. Tenhle zápas ale odehrála dobře, dobře podávala, bylo těžké si něco uhrávat na jejím servisu. Pak byl tlak na mým, musela jsem si vyhrávat gemy, ale zvládla jsem to dobře, hlavně kondičně,“ pokračovala česká hráčka.

Vondroušová přežila zkraje třetího setu obtíže na vlastním servisu, aby následně dosáhla na klíčový brejk, který si donesla až do koncovky. „Ten jeden gem, kdy jsem ji brejkla, tak dělala chyby, čímž mi pomohla. Jinak jsme se ale tahaly fakt o každý míč,“ vzpomínala česká tenistka.

Po utkání se odhodlala loučící se Bertensovou dokonce obejmout, byť si nebyla jistá, jestli kvůli protikoronavirovým opatřením vůbec může. „Nevěděla jsem, jestli ji můžu obejmout kvůli tomu covidu, takže mi to přišlo takové divné. Ale jak brečela do toho ručníku, tak jsem si řekla, že za ní půjdu,“ přiznala Vondroušová.

Krejčíková postoupila do druhého kola v Tokiu
Olympijský turnaj pro Barboru Krejčíkovou (11.) začal hladkým postupem do druhého kola. V utkání se Zarinou Dijasovou (99.) se nestihl dohrát ani první set, když za stavu 5:2 ve prospěch české hráčky Kazaška duel skrečovala.

Krejčíková v utkání zvládla divokou pasáž mezi třetím a pátým gemem, kdy dvakrát prorazila Dijasové servis a sama také jedno podání ztratila. Česká hráčka poté podržela svůj servis, dostala se do vedení 4:2 a po dalším úspěšném brejku v sedmé hře jí soupeřka zápas vzdala kvůli zranění lýtka.

„Byla to hezká premiéra. Dostala jsem se na ten největší kurt, mám obrovskou radost, že mě tam dali. Snad jsem si to zasloužila. Hrozně se mi tam líbilo, doufám, že si tam zahraju ještě nějaký zápas,“ komentovala po utkání Krejčíková.

„Je to fakt hrozně hezký kurt, s příjemným povrchem. A i když tam nebyli diváci, tak se mi tam hrálo fakt dobře. Na druhou stranu mě mrzí, že musela skrečovat a zápas jsme nedohrály,“ řekla k samotnému zápasu světová jedenáctka. „Na druhou stranu ty první kola jsou nejtěžší, takže jsem to očekávala těžké a jsem hrozně ráda, že si na takovém obrovském turnaji zahraju další kolo.“

V Tokiu panují velká vedra a toto počasí trochu tíží situaci i tenistkám. „Potí se mi ruce, potí se mi všechno, ale je to tak. Člověk si na to musí zvyknout, nějak to přežít a nesmí nad tím moc přemýšlet,“ podotkla Krejčíková. „Na kurtu ale bylo super, fakt super. Nevím, jestli to tak je, ale víc mi asi bude sedět odpoledne, takže bych si přála, abych hrála víc odpoledne. Rána jsou pro mě docela těžký a podmínky mi svědčí míň než odpoledne,“ dodala.

Ve druhém kole ji čeká souboj s Leylah Fernandezovou z Kanady.

Prokletí Francouzů trvá
Hned sobotní program přinesl jednu velkou senzaci. Jeden z nejlepších deblových párů světa a nasazené dvojky olympijského turnaje, Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut, končí už v prvním kole.

Olympiáda zůstává pro tyto Francouze zakletá, jelikož v prvním kole vypadli už při své premiéře v brazilském Riu. Tentokrát nestačili na britský pár Andyho Murrayho a Joe Salisburyho, kterým podlehli 3:6, 2:6.

Více si můžete přečíst zde.

Vybrané zápasy sobotního programu LOH

1. kolo dvouhry žen
Zarina Dijasová (KAZ, 99.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 2:5 skreč Dijasová
Kiki Bertensová (NED, 21.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) 4:6, 6:3, 4:6
Sara Erraniová (ITA, 104.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 18.) 0:6, 1:6
Iga Šwiateková (POL, 8.) – Mona Barthelová (GER, 210.) 6:2, 6:2
Maria Sakkariová (GRE, 19.) – Anett Kontaveitová (EST, 28.) 7:5, 6:2
Paula Badosaová (ESP, 29.) – Kristina Mladenovicová (FRA, 63.) 6:7(4), 6:3, 6:0
Belinda Bencicová (SUI, 12.) – Jessica Pegulaová (USA, 27.) 6:3, 6:3

1. kolo dvouhry mužů
Alexandr Bublik (KAZ, 40.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 6:7(8)
Fabio Fognini (ITA) – Jujči Sugita (JPN, 114.) 6:4, 6:3
Ugo Humbert (FRA, 28.) – Pablo Andujar (ESP, 65.) 7:6(3), 6:1
Aslan Karacev (RUS, 24.) – Tommy Paul (USA, 54.) 6:3, 6:2
Pablo Carreno-Busta (ESP, 11.) – Tennys Sandgren (USA, 81.) 7:5, 6:2
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Hugo Dellien (BOL, 139.) 6:2, 6:2

1. kolo čtyřhry mužů
Krawietz, Puetz (GER) – Bagnis, Schwartzman (ARG) 6:2, 6:1
A. Murray, Salisbury (GBR) – Herbert, Mahut (FRA) 6:3, 6:2
Chačanov, Rubljov (RUS) – Ram, Tiafoe (USA) 7:6(3), 6:7(5), 10:12
Mektič, Pavič (CRO) – Demoliner, Melo (BRA) 7:6(6), 6:4
Struff, Zverev (GER) – Hurkacz, Kubot (POL) 6:2, 7:6(5)

1. kolo čtyřhry žen
Ch. Čchan, L. Čchan (TPE) – Niculescuová, Olaruová (ROU) 5:7, 6:1, 6:10
Cornetová, Ferrová (FRA) – Svitolinová, Jastremská (UKR) 6:2, 6:4
Hibinová, Ninomijaová (JPN) – Bartyová, Sandersová (AUS) 1:6, 2:6
Muguruzaová, Suarez Navarrová (ESP) – Mertensová, Van Uytvancková (BEL) 6:3, 7:6(4)