Neskutečná demolice! Kopřiva ve čtvrtfinále ztratil jen jeden gem. Míří do druhé stovky světa

- Jan Vojkůvka

To je premiéra na okruhu ATP jako hrom! Nejen, že Vít Kopřiva dokázal ve švýcarském Gstaadu projít kvalifikací a v osmifinále si vyšlápl na světovou desítku Denise Shapovalova, ale jeho senzační pouť má další pokračování. Ve čtvrtfinále totiž deklasoval 96. hráče světa Mikaela Ymera, s nímž za 52 minut hry ztratil jen jeden gem a zvítězil jednoznačně 6:1, 6:0. Díky tomuto vítězství se v aktualizovaném pořadí ATP poprvé v kariéře posunul do druhé stovky světa.

Co předvádí Vít Kopřiva ve Gstaadu, je něco neuvěřitelného. Český tenista, který se vůbec poprvé v kariéře probil do hlavní soutěže na okruhu ATP, zvládl i další zápas a zahraje si semifinále. To je úspěch, o kterém při svém debutu možná ani nesnil.

V hlavní soutěži napřed deklasoval domácí divokou kartu Niklese 6:2, 6:1. Na tuto výhru navázal ve čtvrtek proti superhvězdnému Shapovalovi, jehož přehrál ve třech setech. To byla prvotřídní senzace. A možná i zásluhou tohoto překvapení byl ve čtvrtfinále s Ymerem nezastavitelný.

Čtyřiadvacetiletý Čech totiž v utkání se Švédem zcela dominoval. Do zápasu vlétl double brejkem a vypracoval si vedení 4:0. Až tehdy dokázal Ymer poprvé, a naposledy, udržet své podání. Zbytek zápasu už patřil jen a pouze Kopřivovi.

Tomu se povedlo úvodní sadu zakončit na returnu hned prvním využitým brejkbolem. A druhý set, který trval jen 22 minut, opanoval kanárem. Na servisu přitom uhrál tři čisté hry a na returnu proměnil 3 ze 4 brejkbolů. Zápas pak ukončil hned prvním využitým mečbolem.

„Jsem hrozně rád jak to vyšlo. Začátek byl nervózní z obou stran, ale mně tam potom vyšlo pár balónu a je z toho takhle jednoznačný výsledek. A ten pocit je nádherný, zatím tomu úplně nemůžu uvěřit,“ uvedl ke svému úspěchu Kopřiva.

Pro Kopřivu znamená postup do semifinále mnoho. Kromě největšího úspěchu kariéry se totiž posune ve světovém žebříčku poprvé do druhé stovky. Aktuálně mu v živém pořadí náleží 196. místo, což je zlepšení o 53 míst oproti aktuálnímu postavení. Umístění ve druhé stovce mu navíc přináší jistotu, že si zahraje kvalifikaci US Open a velmi blízko je i zajištění kvalifikace Australian Open.