Olympiáda zahájena! Kvitová přinesla vlajku se Satoranským. Už v sobotu zahájí tenisté pouť za úspěchem

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly pořádat už minulý rok, byly v pátek konečně zahájeny. Na Národní stadion v japonské metropoli vstoupili i čeští sportovci, které vedli Petra Kvitová s basketbalistou Tomášem Satoranským v rolích vlajkonošů.

Česká republika patří v Tokiu mezi nejpočetnější výpravy. Na stadion Češi vyrazili zhruba v polovině celého ceremoniálu, krátce po slovenské výpravě.

V horkém a dusném počasí, které v Tokiu panuje i v pozdních večerních hodinách, se někteří, včetně Kvitové, ovívali vějíři. Statečně se popasovali i s faktem, že po celou dobu setrvání na stadionu museli mít zakrytá ústa respirátory, což v tokijských podmínkách rozhodně není nic příjemného.

„Nejde slovy vyjádčit, jak moc jsem si to dnes užila,“ napsala Kvitová na svém Facebooku. „Vždy byla pro mě čest reprezentovat a nést vlajku to jen umocnilo. Navždy si to budu pamatovat. Ani maska nedokázala schovat úsměv, který jsem po celou tu dobu měla. Děkuju, že jste u toho byli se mnou.“

Po samotném nástupu a čekání na příchod ostatních výprav, zhlédli čeští sportovci krátký program včetně proslovů, než konečně kolem půlnoci místního času byla olympiáda oficiálně zahájena a byl domácí tenistkou Naomi Ósakaovou zapálen olympijský oheň.

Byť se zpět do olympijské vesnice dostanou velmi pozdě, pro mnohé začnou boje na sportovních kolbištích už v sobotu dopoledne. A sobotní start čeká i dvě české tenistky. Svou pouť tenisovým turnajem započne ve 14 hodin místního času (v 7 ráno českého času) Barbora Krejčíková soubojem se Zarinou Dijasovou.

O hodinu a půl se pak na kurt vydá Markéta Vondroušová s Kiki Bertensovou.

Další čeští tenisté budou mít v sobotu volno a čas na případný trénink. V neděli se však na kurty vydají zbývající singlisté Petra Kvitová (proti Italce Paoliniové), Karolína Plíšková (proti Francouzce Cornetové) a Tomáš Macháč (proti Portugalci Sousovi). Úvodní zápasy by měly čekat rovněž na deblové páry Vondroušovou s Plíškovou a favorizované Krejčíkovou se Siniakovou. Časy těchto nedělních zápasů budou upřesněny v sobotu.