Unikátní pocta pro Kvitovou! Česká lvice ponese vlajku při zahájení olympiády

- Marek Bartošík

Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský budou dvojicí českých vlajkonošů na slavnostním zahájení tokijské olympiády, které se uskuteční už v pátek 23. července. Výběr vlajkonošů je tradičně úkolem samotných olympioniků, jména dnes oznámil Český olympijský výbor. Sportovci tentokrát vybírali s ohledem na genderovou vyváženost jednoho vlajkonoše a jednu vlajkonošku.

Už počtvrté v kariéře se účastní olympijských her Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská šampionka debutovala pod pěti kruhy v Pekingu v roce 2008, tehdy startovala pouze ve čtyřhře. Před devíti lety v Londýně zaznamenala účast ve čtvrtfinále dvouhry, v roce 2016 už v Riu oslavila bronzovou medaili ze singlu. O jejím výsledku z letošního Tokia zatím jasno není, už před začátkem olympiády se ale jednatřicetiletá Kvitová dočkala významné pocty v podobě role vlajkonošky.

„Nést vlajku je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že je takhle můžu zahájit,“ citoval Kvitovou web Českého olympijského týmu.

Kromě aktuální třináctky žebříčku WTA ponese na zahájení vlajku také basketbalista Tomáš Satoranský, který měří 201 centimetrů. „Bude trošku vyšší, ale co nadělám,“ smála se 182 centimetrů vysoká tenistka, která načne své olympijské tažení v neděli proti Italce Jasmine Paoliniové.