Tentokrát máš šanci, kámo! Del Potro a Djokovič si zavtipkovali o olympiádě

- Marek Bartošík

Soupeření Novaka Djokoviče a Juana Martína del Potra bylo v uplynulé dekádě ozdobou grandslamů, turnajů ATP i olympijských her. Srbský bojovník a argentinský dlouhán se pod pěti kruhy utkali hned dvakrát, přičemž v Londýně 2012 i Riu 2016 zvítězil poněkud nečekaně del Potro. Argentinský sympaťák bohužel na letošní olympiádě kvůli nedostatku přípravy po operaci kolene chybí, přesto se do aktuálního tenisového dění zapojil alespoň prostřednictvím sociálních sítí.

„Jsem poctěn, že můžu hrát pro svůj lid a svou zemi na olympijských hrách. Uvidíme se v Tokiu,“ hlásil v úterý z paluby letadla Novak Djokovič, který měl namířeno do japonské metropole.

Naopak Juan Martín del Potro, jenž si na minulé olympiádě v Riu senzačně dokráčel pro stříbrnou medaili, letošní svátek sportu zmešká. Šampion z US Open 2009 se teprve chystá na svůj návrat na dvorce po poslední operaci kolene, kterou podstoupil koncem letošního března.

Dvaatřicetiletý del Potro, jenž hrál naposledy předloni v červnu, se snaží držet dobrou náladu a naději i vtipkováním s Djokovičem na sociálních sítích. „Budu tě sledovat! Tentokrát máš šanci, kámo!“ vzkázal svému kamarádovi del Potro.

„Jsi nejlepší, kámo. Přeji si, abych tě brzy viděl zpět na kurtu. I když mi nakopeš zadek pokaždé, když spolu hrajeme na olympiádě,“ reagoval známý šprýmař Djokovič.

Čerstvě dvacetinásobný grandslamový šampion svou poznámkou připomněl vzájemná klání z olympijských her v Londýně (2012) a v Riu (2016). Zatímco před pěti lety outsider del Potro vyřadil favorizovaného Djokoviče už v prvním kole (7:6, 7:6), ještě o čtyři roky dříve byl úspěšnější v souboji o třetí místo čili o bronzovou medaili (7:5, 6:4). Jedná se přitom o dvě z pouhých čtyř výher, které argentinský bombarďák proti Djokovičovi nastřádal (ten vede ve vzájemné bilanci 16:4).

Čtyřiatřicetiletý Djokovič nyní už pilně trénuje v Tokiu, kde ho čeká v sobotním úvodním kole Bolivijec Hugo Dellien (139. v žebříčku ATP). Největší favorit na zisk zlaté medaile má o motivaci postaráno, jelikož dosud získal „pouze“ bronz ve dvouhře na pekingské olympiádě (2008).


Galerie