LOH v Tokiu: Přívětivý los pro české zástupce. Na koho narazí Kvitová a spol.?

- Marek Bartošík

Zástupci českého tenisu na olympijských hrách v Tokiu znají rozlosování jednotlivých soutěží. Na Tomáše Macháče čeká zkušený Portugalec Joao Sousa. Barbora Krejčíková narazí v úvodní rundě na Kazašku Zarinu Dijasovou. Petra Kvitová začne s Italkou Jasmine Paoliniovou, Karolína Plíšková proti Francouzce Alizé Cornetové. Markéta Vondroušová vyfasovala Nizozemku Kiki Bertensovou. Jasno už je také o rozlosování ženské čtyřhry, v níž budou startovat dva české páry.

Hned tři české singlistky figurují na tokijské olympiádě mezi nasazenými. Turnajová pětka Karolína Plíšková (7. v žebříčku WTA) zahájí své premiérové působení pod pěti kruhy proti Francouzce Alizé Cornetové (66.), s níž má kladnou vzájemnou bilanci 3:1 na zápasy. Finalistka nedávného Wimbledonu je ve stejné čtvrtině jako ukrajinská hvězda Elina Svitolinová (6.), proti které tak může nastoupit v potenciálním čtvrtfinále.

Barbora Krejčíková (11.) plní roli nasazené osmičky, přičemž na úvod změří síly s Kazaškou Zarinou Dijasovou (99.). Šampionka z Roland Garros by mohla v případě úspěšného tažení do čtvrtfinále narazit na světovou jedničku Australanku Ashleigh Bartyovou, která ji vyřadila v osmifinále Wimbledonu.

Desátá nasazená Petra Kvitová (13.) vykročí za obhajobou bronzové medaile z poslední olympiády v Riu proti Italce Jasmine Paoliniové (92.). Jestliže se probojuje do osmifinále (tedy třetího kola), může svést atraktivní bitvu se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou (9.).

V ženské čtyřhře se jako nejvýše nasazené představí Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Elitní české duo vstoupí do olympijské kampaně proti tchajwanskému páru J. Sie, T. Sü, složenému ze dvou deblistek z konce druhé stovky žebříčku WTA.

Do deblové soutěže naskočí také Karolína Plíšková s Markétou Vondroušovou, které v první rundě nastoupí proti čínskému páru Tuan, S. Čeng. Nenasazená česká dvojice by se mohla ve druhém utkání střetnout se silným kanadským duem Dabrowská, Fichmanová.

Letošní tenisový turnaj pod pěti kruhy vypukne v sobotu 24. července, kdy začnou soutěže ve dvouhře mužů a žen i ve čtyřhře mužů a žen. O čtyři dny později vypukne také soutěž ve smíšené čtyřhře, jejíž obsazení zatím není známo.

Rozlosování LOH v Tokiu pro české zástupce

1. kolo mužské dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (145.) – Joao Sousa (POR, 137.)

Kompletní los disciplíny naleznete zde.

1. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) [8] – Zarina Dijasová (KAZ, 99.)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) [5] – Alizé Cornetová (FRA, 66.)
PETRA KVITOVÁ (13.) [10] – Jasmine Paoliniová (ITA, 92.)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) – Kiki Bertensová (NED, 21.) [16]

Kompletní los disciplíny naleznete zde.

1. kolo ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [1] – J. Sie, T. Sü (obě TPE)
KA. PLÍŠKOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Tuan, S. Čeng (obě CHN)

Kompletní los disciplíny naleznete zde.

Kompletní los mužské čtyřhry naleznete zde.