ATP

Next Gen Finals: Dva Češi figurují v TOP 15. Jak daleko jsou od postupu?

- Radek Štohl

Český tenis na premiérovou účast na Next Gen Finals teprve čeká. Od premiérového ročníku 2017 však k tomu má momentálně nejblíže. Na dvanácté pozici mladíků do 21 let se nachází Tomáš Macháč, o další tři pozice níže za ním zaostává Jiří Lehečka.

Tomáš Macháč letošní sezonu zahájil úspěšnou kvalifikací na Australian Open, ve které neztratil jedinou sadu. V říjnu jednadvacetiletý Čech v Melbourne nakonec postoupil do druhého kola, v němž ve čtyřech setech nestačil na nedávného finalistu Wimbledonu Mattea Berrettiniho.

Talentovanému tenisovi se dařilo i nadále, na challengeru v Nur-Sultanu vybojoval titul. Následně třikrát prohrál první zápas na turnaji, ve Wimbledonu byl set od hlavní soutěže. Dosud poslední turnaj odehrál na challengerovém podniku v Braunschweigu, kde vypadl ve druhém kole. V žebříčku má momentálně 238 bodů, na osmou postupovou pozici mu chybí 147 bodů.

O rok mladší Lehečka, jemuž aktuálně v tomto žebříčku náleží patnáctá pozice, během letošní sezony získal 159 bodů. Dvakrát získal trofej z turnaje nižší kategorie ITF World Tennis Tour, na challengerových turnajích se třikrát podíval mezi osmičku nejlepších tenistů, v Petrohradu dokonce hrál semifinále.

V elitní čtyřicítce se z Čechů ještě nachází Jonáš Forejtek (34. místo, 61 bodů) a Dalibor Svrčina (36. místo, 53 bodů).

V rankingu Race to Milan momentálně stojí vítěz turnaje z roku 2019 Jannik Sinner, za ním je dvojice Felix Auger-Aliassime, Sebastian Korda.

Celý žebříček najdete zde.