Kopřiva po vítězné premiéře na ATP: Turnaj ještě neskončil, chci dojít co nejdále

- David Schlegel, Filip Lefenda

Ve finále kvalifikace utekl z lopaty pomyslnému hrobníkovi, v úvodním kole hlavní soutěže už ale podobné drama nepřipustil. Vít Kopřiva má za sebou ve 24 letech úspěšnou premiéru na okruhu ATP. Na antuce ve švýcarském Gstaadu přemohl v pondělí 6:2 a 6:1 domácího Niklese a vysloužil si souboj s nasazenou jedničkou a desátým hráčem světa Denisem Shapovalovem z Kanady. „Budu si chtít zápas užít, ale o to více budu chtít i vyhrát,“ říká rodák z Bílovce v rozhovoru pro Tenisový svět.

Poprvé jste postoupil do druhého kola turnaje ATP. Co to pro vás znamená?
Za postup jsem moc rád, turnaj ale ještě neskončil. Chtěl bych dojít co nejdále.

Podle čeho jste si turnaj v Gstaadu vybral?
Měl jsem pro tento týden přihlášené turnaje v Gstaadu a Umagu a čekal jsem, co vyjde. Přišlo mi reálnější, že bych se mohl dostat do kvalifikace právě v Gstaadu, a tak jsem to risknul a přesunul se do Švýcarska.

Po turnaji v Bělehradě to byla vaše teprve druhá kvalifikace na podnik ATP. Neplánujete je zkoušet častěji?
Rád bych turnaje ATP zkoušel více, ale je velmi složité zkombinovat je s challengery. Musel bych více riskovat v tom, že bych nevěděl, zda budu či nebudu v daný týden nakonec hrát turnaj. Skrz systém přihlašování nejde mít přihlášen zároveň challenger i turnaj ATP a až poté se rozhodovat.

Klíčovým zápasem pro váš úspěch bylo finále kvalifikace proti Francouzi Enzu Couacaudovi. Prohrával jste 2:6 a 5:6 a soupeř podával na vítězství. Do té doby jste neměl ani jeden brejkbol. Co se poté změnilo?
Soupeř výborně servíroval. Nedokázal jsem se vůbec dostat do tempa. Když jsem si za stavu 5:5 prohrál servis, říkal jsem si, že jsem na tom špatně. Pořád jsem ale bojoval. V první výměně pak zkazil nahraný balon a znervózněl. Tam se to tak nějak zlomilo.

Jak z vašeho pohledu vypadal třetí set?
Vypadal podobně. Hned v prvním gemu jsem využil jeho slabší chvilky, kterou si přenesl z koncovky druhého setu. Pak už jsme si drželi servisy. Hodně foukalo a bylo těžké returnovat, takže jsem zápas dopodával.

Ve Švýcarsku vás trápilo nachlazení a rýma. Jak moc to ovlivnilo kvalitu vaší hry a množství fyzických sil?
S nachlazením se potýkám celý turnaj. Jak je tělo oslabené, fyzických sil moc nemám. Snažím se vyléčit a odpočívat, co to jde. Teď mě čeká den regenerace. Věřím, že budu v pořádku.

V prvním kole vás čekal domácí Johan Nikles, držitel divoké karty. Cítil jste šanci? Nehrozilo, že ho podceníte?
Určitě nehrozilo. Věděl jsem, že je to na hlavní soutěž dobrý los, ale pořád je to slušný tenista. Tenis je celkově hodně vyrovnaný, takže jsem se připravoval jako na každý jiný zápas.

Jak jste viděl samotný duel?
Byl hodně o nervozitě. Já se z ní naštěstí oklepal brzy, on byl svázaný po celý zápas. Dobře jsem servíroval, dokázal jsem si pomoci. To rozhodlo.

Teď vás čeká Kanaďan Denis Shapovalov, nastupující hvězda mužského tenisu. Jak se na zápas těšíte a co od něj očekáváte?
Na zápas se Shapovalovem se nesmírně těším. Budu si ho chtít užít, ale o to více budu chtít i vyhrát.

Posunete se nahoru i ve světovém žebříčku. Možná byste si mohl zahrát již kvalifikaci na US Open. Sledujete po očku i tuhle skutečnost? Jak moc je to pro vás důležité?
Sleduji to. Vím, že jsem na hraně kvalifikace grandslamů. Bylo by velkým zážitkem si na některém z nich zahrát. Určitě by se mi splnil jeden ze snů.

Kdo vás na turnaji v Gstaadu doprovází?
Na turnaji jsem tentokrát sám.

Váš trenér Jaroslav Pospíšil kdysi porazil ve Vídni Gaela Monfilse. Vyprávěl vám někdy o tomto zápase? A berete utkání se Shapovalovem jako něco podobného?
O utkání s Monfilsem jsme se bavili hodněkrát, je to jeho památný zápas. Klobouk dolů. Budu se snažit trenéra napodobit, jako podobný zápas to ale neberu.