Můžeme zvítězit i proti silným Češkám, shoduje se francouzský tým

- Daniel Kubelka, Jan Vojkůvka

Úterý odpoledne patřilo ve francouzském Štrasburku nejen tréninkům obou týmů, ale také tiskovým konferencím svolaným ke konání finálového střetnutí Fed Cupu. Jako první před zástup novinářů předstoupily domácí hráčky i se svou kapitánkou.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku - Kapitánka Amelie Mauresmová byla u toho, když Francie naposledy vyhrála Fed Cup. Stalo se tak roku 2003, kdy se odehrálo finále mezi Francouzkami a hráčkami Spojených států na olympijském stadionu v Moskvě. Mauresmová tehdy vybojovala dva důležité body, kterými pomohla k celkové výhře 4:1. Jaký je to vlastně pocit, že může být opět u toho, když Francie bojuje o triumf?

Je to skvělý pocit. Znám všechny holky velmi dobře po těch letech jako kapitánka,“ usmála se Mauresmová, která je s týmem od roku 2012 a navazuje tak na svou hráčskou reprezentační kariéru v roli vedoucí výběru. „Jsme šťastné, že jsme se dostaly až sem a těšíme se na víkend. Myslím, že máme šanci, ale bude to hodně náročné proti tak silnému týmu, jaký mají Češky, které jsou navíc hodně sebevědomé a mají spoustu zkušeností s touto soutěží,“ podotkla Mauresmová.

Jednou z hlavních tváří týmu je Caroline Garciaová, skvělá singlistka a ještě lepší deblistka. Do zápasů s Češkami si však může věřit, ostatně jak Petru Kvitovou, tak Karolínu Plíškovou v posledních vzájemných duelech porazila.

Teď to ale bude jiné, jiný rok, jiné podmínky,“ upozorňuje třiadvacetiletá Francouzka na fakt, že obě Češky porazila v kalendářním roce 2015. „Kvitová má navíc skvělou formu. Ale pokusím se odvést, samozřejmě, svůj nejlepší tenis.

Trochu v odlišné pozici je stejně stará Kristina Mladenovičová, která naopak poslední zápasy proti českým tenistkám prohrála, s Kvitovou navíc minulý rok ve Fed Cupu. „Vím, že je dokáži porazit. Obě už jsem porazila, ale také jsem s nimi prohrála,“ řekla Mladenovičová. „Ale jak řekla kapitánka, je tu šance je porazit. Musíme se především pokusit být koncentrované na aktuální situaci. Myslím, že hrát doma je hodně důležité, můžeme využít podpory publika,“ doufá.

Těšíme se na skvělou událost, na kterou by mohlo být vyprodáno. Přeci jen je to finále. Kurt je dobrý a odveme ze sebe to nejlepší,“ shodly se nakonec francouzské hráčky, které také upozorňují, že mají velké štěstí, že mohou hrát ve finále před domácími fanoušky.