Když vrchol čtyřletky strádá. Kdo z předních hráčů zůstává v olympijském turnaji?

- Jan Vojkůvka

Letošní olympijské hry nebudou ani zdaleka přehlídkou toho nejlepšího, co mužský a ženský tenis nabízí. Z nejrůznějších důvodů postupně odpadá tu jeden tenista, tu zase jedna hráčka... Do startu olympijského turnaje stále zbývá pět dní, už nyní je ale hráčské pole pořádně prořídlé. Zůstane to tak? Těžko říct... Podívejme se, kdo z předních hráčů prozatím svou omluvenku do Tokia neposlal.

Zranění, pozitivní test na covid, osobní důvody... Omluvenek do Tokia přišla velká hromada a velmi často z nejrůznějším odůvodněním. Na to má každý právo, ani náhodou se nejedná o povinný turnaj. Je však škoda, že akce, která se hraje jen jednou za čtyři roky (nyní kvůli covidu dokonce až po pěti letech od Ria) přichází o jednu hvězdu za druhou.

Mezi muži je nejvýraznější absencí Rafael Nadal (os. důvody/zranění). Chybět budou ale také třeba Dominic Thiem (zranění), Roger Federer (zranění), Matteo Berrettini (zranění) a Roberto Bautista Agut (os. důvody). A to jsou jen hráče z první desítky. Co se druhé desítky týče, jsou to David Goffin (zranění), Denis Shapovalov (os. důvody), Casper Ruud (os. důvody), Milos Raonic (zranění), Cristian Garin (os. důvody) a Grigor Dimitrov (nesplnění podmínek).

Z elitní padesátky světového žebříčku se v Tokiu nepředstaví hned 26 tenistů! A to je hodně výrazné síto před olympijským vrcholem.

Ani ženy na tom nejsou o moc lépe, byť zde není úbytek tak markantní, co se týče první dvacítky. Z ní schází jen Simona Halepová (zranění), Sofia Keninová (os. důvody), Bianca Andreescuová (os. důvody), Serena Williamsová (os. důvody) a Viktoria Azarenková (os. důvody). To dál už je toto síto výraznější, když se například covidem nakazily Johanna Kontaová či Cori Gauffová, a hrát nebudou ani Angelique Kerberová či Darja Kasatkinová.

Celkově z první padesátky bude v Tokiu chybět 20 tenistek, což je o něco méně, než u mužů, ale i tak je to výrazný úbytek největších hvězd.

A kdo tedy bude o olympijské zlato zápolit? To si můžete prohlédnout v jmenném seznamu, ve kterém bylo vybráno 30 nejvýše postavených mužů a žen (do startu olympiády se může změnit).

Muži
Novak Djokovič (SRB), Daniil Medveděv (RUS), Stefanos Tsitsipas (GRE), Alexander Zverev (GER), Andrej Rubljov (RUS), Diego Schwartzman (ARG), Pablo Carreno-Busta (ESP), Gael Monfils (FRA), Hubert Hurkacz (POL), Felix Auger-Aliassime (CAN), Aslan Karacev (RUS), Lorenzo Sonego (ITA), Karen Chačanov (RUS), Fabio Fognini (ITA), Nikoloz Basilašvili (GEO), Ugo Humbert (FRA), Alejandro Davidovich Fokina (ESP), Marin Čilič, Alexander Bublik (KAZ), John Millman (AUS), Jan-Lennard Struff (GER), Miomir Kecmanovič (SRB), Márton Fucsovics (HUN), Tommy Paul (USA), Dominik Koepfer (GER), Jošihito Nišioka (JPN), Kei Nišikori (JPN), Jéremy Chardy (FRA), Lorenzo Musetti (ITA), Frances Tiafoe (USA).

Ženy
Ashleigh Bartyová (AUS), Naomi Ósakaová (JPN), Aryna Sabalenková (BLR), KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, Elina Svitolinová (UKR), Iga Šwiateková (POL), BARBORA KREJČÍKOVÁ, PETRA KVITOVÁ, Belinda Bencicová (SUI), Garbine Muiguruzaová (ESP), Jennifer Bradyová (USA), Elise Mertensová (BEL), Maria Sakkariová (GRE), Anastasia Pavljučenkovová (RUS), Kiki Bertensová (NED), Jelena Rybakinová (KAZ), Ons Džabúrová (TUN), Jessica Pegulaová (USA), MARKÉTA VONDROUŠOVÁ, Anett Kontaveitová (EST), Alison Riskeová (USA), Veronika Kuděrmetovová (RUS), Paula Badosaová (ESP), Jekatěrina Alexandrovová (RUS), Dajana Jastremská (UKR), Wang Čchiang (CHN), Nadia Podoroská (ARG), Julia Putincevová (KAZ), Jelena Ostapenková (LAT), Magda Linetteová (POL).