Vítězná premiéra! Kopřiva v prvním zápase na okruhu ATP deklasoval soupeře

- Jan Vojkůvka

Čtyřiadvacetiletý Vít Kopřiva ve švýcarském Gstaadu předvádí neskutečné výkony. Nejen, že se český tenista dokázal úspěšně kvalifikovat do své první hlavní soutěže na okruhu ATP, ale jeho premiérový zápas v této kategorii byl navíc vítězný! V pondělí si poradil s domácí divokou kartou Johanem Niklesem, jehož deklasoval 6:2, 6:1.

Už postup skrz kvalifikaci, v níž porazil Maximiliana Marterera a Enza Couacauda, byl v případě aktuálně 249. hráče žebříčku příjemným překvapením. Když mu posléze los nadělil domácí divokou kartu Niklese, mohl Kopřiva začít směle snít i o vítězné premiéře na nejvyšším okruhu.

V pondělí, krátce po poledni, kdy nastupoval na kurt, se sen stal skutečností. Nikles, který stále objíždí převážně turnaje ITF, nebyl Kopřivovi zdatným protivníkem, jak se ukázalo za zhruba hodinku hry.

Český tenista se nenechal rozhodit ani špatným vstupem do utkání, kdy v první hře ztratil servis. Naopak, okamžitě se prezentoval rebrejkem a ve čtvrté hře soupeři odskočil do vedení. Úvodní set zakončil Kopřiva rovněž na returnu čistou hrou.

Druhý set byl ještě jednoznačnější. První brejk vybojoval Kopřiva ve druhém gemu, který se hrál přes šest shod. Další brejk pak přidal ve čtvrtém gemu, dostal se až do vedení 5:0 a zápas posléze doservíroval.

V osmifinále čeká na českého tenistu hráč světové extratřídy. Narazí totiž na světovou desítku Denise Shapovalova.

Kopřiva prožívá v profesionálním tenise životní rok. Třikrát se prokousal do semifinále na turnajích ATP Challenger Tour (Petrohrad, Řím, Braunschweig) a nadále vylepšuje své žebříčkové maximum. To si vylepší i po turnaji v Gstaadu.

Swiss Open, Gstaad (muži, SUI, 481 270 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Johan Nikles (SUI, 409.) – VÍT KOPŘIVA (249.) 2:6, 1:6