Livesport Prague Open: Krejčíková a Siniaková si zajistily vzájemné čtvrtfinále

- Redakce

Pokračující osmifinálové boje vyplnily čtvrteční program na pražském turnaji WTA. Postup do čtvrtfinále Livesport Prague Open vybojovala druhá nasazená Barbora Krejčíková, která neztratila set s Belgičankou Ysaline Bonaventureovou. Kateřina Siniaková zvládla dohrávku zápasu se svou krajankou Terezou Smitkovou a postoupila mezi nejlepší osmičku turnaje.

Krejčíková znovu potvrdila roli favoritky
Turnajová dvojka Barbora Krejčíková (13.) porazila v osmifinále Livesport Prague Open Belgičanku Ysaline Bonaventureovou (127.) po hodině a 37 minutách 7:6(2) a 6:4.

Česká favoritka vstoupila do zápasu nervózně, když ztratila dvakrát servis, manko ale vždy dohnala. Vyrovnanou úvodní sadu musel rozhodnout až tiebreak, v němž Krejčíková zvítězila díky dvěma minibrejkům. Ve druhém dějství se šampionka z letošního Roland Garros dostala do vedení 4:0 na gemy, později vedla 5:2 a podávala. Ačkoli Bonaventureová stáhla na rozdíl jediného gemu, Krejčíková duel na druhý pokus dopodávala ku patnácti.

„Dnes se mi nedařilo, hodně jsem bojovala. Jsem ráda, že jsem to udržela v hlavě, že jsem stále hledala cestu, jak vyhrát. Od začátku se mi nedařilo na servisu, hrozně jsem se s ním trápila, ale takové zápasy někdy jsou. Soupeřka hrála nízko nad sítí, což bylo hrozně nepříjemné,“ zhodnotila Krejčíková, která už vyhlíží páteční čtvrtfinále proti své deblové parťačce Kateřině Siniakové (63.).

„Na tour jsme spolu nikdy nehrály. Katka teď hraje velice dobře, měla dost dobrých výsledků. Myslím si, že má formu. Pro nás obě to bude super výzva. Žebříčkově jsem sice favoritka, ale necítím se jako favoritka. Je to vyrovnané, všechny jsme na tom stejně dobře, rozhodují jenom maličkosti. Zítra si to půjdu užít. Doufám, že přijde hodně lidí a že nám budou fandit,“ doplnila Krejčíková.

Siniaková zvládla krátkou dohrávku
Velmi krátká dohrávka, která zabrala pouhých sedm fiftýnů, přinesla v Praze postup do čtvrtfinále Kateřině Siniakové (63.), jež porazila svou krajanku Terezu Smitkovou (478.) po setech 2:6, 7:6(3), 6:3. Duel byl přitom kvůli dešti přerušen ve středu za stavu 5:3 ve třetím setu.

V průběhu utkání byla Smitková blízko překvapivého vítězství, když ve 12. hře druhé sady měla na returnu mečbol, využít jej ovšem nedokázala a v tiebreaku pak trochu zaspala začátek a za stavu 0:5 se už k obratu nezmohla.

V rozhodující sadě sice Siniaková přišla hned v první hře o podání, ale okamžitým rebrejkem srovnala na 1:1 a možná klíčový brejk dějství vybojovala v šestém gemu. Zápas pak, i přes odklad na druhý den, doservírovala.

„Nebyl to z mé strany nejlepší tenis, ale říkala jsem si, že musím bojovat, že musím hrát. A nakonec se to vyplatilo. V prvním setu jsem moc chybovala, to si nemůžu dovolit. Pak jsem se snažila míček co nejvíc udržet v kurtu. Trošku bylo na mé straně i štěstíčko. Jsem ráda, že jsem vyhrála,“ řekla v rozhovoru pro Českou televizi Siniaková, která okomentovala také specifika krátké dohrávky. „Je to moc náročné. Hrozně jsem se snažila připravit, protože každý míček je důležitý. Říkala jsem si, že vedu, že mám navrch,“ poznamenala.

Ve čtvrtfinále může Siniaková narazit na svou deblovou parťačku Barboru Krejčíkovou, která nejprve musí porazit Ysaline Bonaventureovou. „Určitě se moc těším, čekám další těžký zápas. Budu se muset o moc zlepšit, aby to vypadalo k světu,“ doplnila Siniaková.

Martincová ve čtyřhře končí
Tereza Martincová a Ruska Vitalija Djatčenková podlehly ve čtvrtfinále čtyřhry na Livesport Prague Open nejvýše nasazené slovensko-srbské dvojici Viktória Kužmová, Nina Stojanovičová 6:4, 3:6 a 9:11. Česko-ruská dvojice otočila v supertiebreaku ze stavu 3:7 na 9:7, poté ale nevyužila dva mečboly a duel nakonec prohrála. Martincová se mimochodem v pátek představí ve čtvrtfinále dvouhry právě proti Slovence Kužmové.

Osmifinále dvouhry
Anastasia Gasanovová (RUS, 171.) – Greet Minnenová (BEL, 122.) 3:6, 6:7(3)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (63.) – TEREZA SMITKOVÁ (478.) 2:6, 7:6(3), 6:3
Storm Sandersová (AUS, 141.) – Nuria Parrizas-Diazová (ESP, 117.) 4:6, 6:3, 6:1
Sin-ju Wang (CHN, 147.) – En-šuo Liang (TPE, 284.) 3:6, 7:5, 6:1
Ysaline Bonaventureová (BEL, 127.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) 6:7(2), 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Kužmová (SVK), Stojanovičová (SRB) – Djatčenková (RUS), MARTINCOVÁ 4:6, 6:3, 11:9
Perrinová (SUI), Van der Hoeková (NED) – Bektasová (USA), Mooreová (GBR) 6:7(5), 1:3 skreč Perrinová, Van der Hoeková
Bainsová, Murrayová Sharanová (GBR) – Muhammadová (USA), Sandersová (AUS) 1:6, 0:6