Livesport Prague Open: Krejčíková, Martincová a Siniaková postoupily do osmifinále

- Redakce

Druhým hracím dnem pokračovala v areálu TK Sparta Praha silně obsazená hlavní soutěž turnaje Livesport Prague Open. Program na centrálním dvorci odstartovala teprve šestnáctiletá Lucie Havlíčková, jež dvě a čtvrt hodiny zatápěla velké favoritce Gasanovové. S ruskou protivnicí prohrála domácí divoká karta až v koncovce rozhodující sady. Barbora Krejčíková, Tereza Martincová a Kateřina Siniaková potvrdily ve svém úvodním vystoupení roli favoritek, přičemž neztratily ani set. Naopak Marie Bouzková nestačila ve třech setech na Australanku Sandersovou.

Krejčíková nedala šanci Šinikovové
Jedna z největších favoritek na zisk titulu z Livesport Prague Open vstoupila do hlavní soutěže suverénně. Turnajová dvojka Barbora Krejčíková (13.) na úvod nedala šanci Isabelle Šinikovové (217.). Bulharskou kvalifikantku ze třetí světové stovky přehrála za 67 minut 6:2 a 6:3.

„Zápas byl náročný, první kolo patří vždy k nejtěžším. Ona už měla jako kvalifikantka odehrané zápasy, naopak já jsem přešla z trávy na beton,“ popsala Krejčíková. „Bylo to těžší, navíc jsem na začátku byla nervózní. Všude byli fanoušci, chtěla jsem se uvést v dobrém světle. Čím víc se ale hrálo, tím víc to ze mě spadlo a pak už jsem předváděla lepší tenis. Doufám, že si to fanoušci užili.“

Úspěšná tenistka vyhrála už své třicáté singlové utkání v letošní sezóně. „Nevěděla jsem o tom,“ usmívala se na tiskové konferenci. „Mám z toho určitě radost, je to příjemné. Vážím si každého odehraného zápasu, výhra je extra bonus.“

Pětadvacetiletá Krejčíková ocenila stejně jako její krajanky pomoc od domácích diváků. „Moc jsem se těšila, že si před nimi zahraju, Povzbuzování bylo supr. Ze začátku to bylo náročnější, v takové pozici jsem ještě nebyla. Nechtěla jsem ty lidi zklamat. Jsem ráda za to, jak zápas dopadl. Doufám, že se nám Češkám bude dařit a že diváci budou chodit až do konce týdne,“ dodala světová třináctka.

Ve čtvrtečním osmifinále narazí vítězka nedávného Roland Garros na Ysaline Bonaventureovou (127.) z Belgie, s níž se dosud utkala jedinkrát, a sice před pěti lety právě ve Stromovce. V kvalifikaci tehdy zvítězila rodačka z Ivančic u Brna 2:1 na sety.

Siniaková ztratila na úvod pouze čtyři hry
Pátá nasazená Kateřina Siniaková (63.) začala své působení na Livesport Prague Open vítězství 6:0 a 6:4 nad Britkou Jodie Burrageovou (266.). Favorizovaná Češka sice strávila na kurtu pouze 68 minut, nicméně ve druhé sadě se ještě pořádně nadřela. Britská outsiderka vedla při svém podání už 4:3 a 40:0, od té chvíle ale neuhrála ani gem.

„Byl to pro mě náročný zápas. Trápila jsem se s povrchem, je trochu pomalejší. Jsem ráda, že jsem to uhrála ve dvou setech,“ uvedla Siniaková, jež poděkovala fanouškům za podporu. „Atmosféra byla výborná. Jsem nadšená, že tady diváci můžou být,“ poznamenala.

Pětadvacetiletá Siniaková se ve středečním osmifinále utká s krajankou Terezou Smitkovou (478.). „Očekávám hrozně těžký zápas. I když Terka dlouho nehrála, je to pořád kvalitní hráčka, má agresivní pojetí hry,“ uzavřela Siniaková.

Martincová postoupila do osmifinále
Tereza Martincová (78.) splnila v úvodním kole Livesport Prague Open 2021 roli výrazné papírové favoritky a porazila po setech 6:1 a 6:4 Britku Samanthu Murrayovou Sharanovou (243.). Pražská rodačka, jež je na akci kategorie WTA 250 osmou nejvýše nasazenou účastnicí, vzala třiatřicetileté protivnici hned pětkrát servis a může již vyhlížet osmifinálový souboj s americkou kvalifikantkou Muhammadovou (189.).

„Jsem moc ráda, že jsem zápas zvládla, protože je to moje první výhra tady doma v hlavní soutěži. První zápasy na turnaji jsou nejvíc nepříjemné, obzvlášť po přechodu z trávy na tvrdý povrch. Spokojená se svým výkonem ale úplně nejsem,“ řekla Martincová, která si pochvalovala hraní před domácími fanoušky.

„Je to super, české publikum mám moc ráda. Chtěla bych se jako česká hráčka dostat co nedál, což mě docela svazuje. Nicméně snažím se neuvědomovat si to a užívat si to, protože čeští fanoušci jsou skvělí,“ doplnila.

Podrobnější ohlasy Terezy Martincové si můžete přečíst zde.

Bouzková neudržela vedení proti Sandersové
Nasazená čtyřka Marie Bouzková (57.) se loučí s turnajem WTA Livesport Prague Open už po prvním kole. Česká tenistka dnes podlehla Australance Storm Sandersové (141.) po dvou hodinách a 17 minutách 6:3, 4:6 a 2:6. Bouzková si během čtvrté hry třetího setu vyžádala pauzu na ošetření, vypadalo to na problémy v dolní části těla. Duel zakončila dvojchybou.

„Ve třetím setu jsem byla dost unavená, pak do toho přišly křeče. S tím bylo těžké dotáhnout utkání do vítězného konce,“ popisovala Bouzková své zdravotní potíže. A stejně jako většina Češek si nemohla vynachválit tuzemské fanoušky „Bolí to. Atmosféra byla super, užívala jsem si ji. Lidi mi hodně fandili. Jsem z toho zklamaná, ale teď se musím soustředit na debla.“

Havlíčková kousek od senzační výhry
Nečekaně urputnou bitvu má za sebou na Livesport Prague Open 2021 Lucie Havlíčková (825.). Teprve šestnáctiletá držitelka divoké karty dostala do tří setů ruskou favoritku Anastasii Gasanovovou (171.), proti níž živila až do samotného závěru šanci na životní vítězství. Talentovaná Češka dokázala v rozhodujícím setu smazat manko dvou brejků a dotáhnout se ze stavu 1:4 na 4:4, poslední dva gemy ale patřily o osm let starší Rusce. Ta zvítězila v nervózním klání, které nabídlo celkem 23 dvojchyb (Havlíčková zaznamenala o jednu více než soupeřka), po dvou hodinách a třinácti minutách 6:2, 4:6 a 6:4 a vyzve ve druhém kole nasazenou devítku Greetje Minnenovou (122.) z Belgie.

„Smíšené pocity. Na jednu stranu to byl dobrý výkon, na tu druhou to je zase hrozně smutné. Po dvou a půl hodině jsem prohrála, přestože to bylo dost vyrovnané,“ litovala po zápase Havlíčková. A neopomenula vynikající atmosféru na centrálním dvorci. „V prvním setu jsem před diváky nervózní byla, naštěstí jsem se dokázala oklepat. Ke konci mi pak moc pomohli,“ pochvalovala si.

1. kolo dvouhry
Naiktha Bainsová (GBR, 282.) – Ysaline Bonaventureová (BEL, 127.) 3:6, 2:6
Mona Barthelová (GER, 207.) – Viktória Kužmová (SVK, 156.) 6:2, 4:6, 3:6
Anastasia Gasanovová (RUS, 171.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (825.) 6:2, 4:6, 6:4
MARIE BOUZKOVÁ (57.) – Storm Sandersová (AUS, 141.) 6:3, 4:6, 2:6
Leonie Kungová (SUI, 157.) – Sin-jü Wang (CHN, 147.) 2:6, 2:6
Samantha Murrayová Sharanová (GBR, 243.) – TEREZA MARTINCOVÁ (78.) 1:6, 4:6
Conny Perrinová (SUI, 261.) – En Šuo Liang (TPE, 284.) 3:6, 4:6
Urszula Radwaňská (POL, 218.) – Nuria Parrízasová-Díazová (ESP, 117.) 6:2, 3:6, 1:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (63.) – Jodie Anna Burrageová (GBR, 266.) 6:0, 6:4
Isabella Šinikovová (BUL, 217.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) 2:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Kužmová (SVK), Stojanovičová (SRB) – Cabreraová, Inglisová (obě AUS) 6:4, 6:2
Bonaventureová (BEL), Kungová (SUI) – T. Mordergerová, Y. Mordergerová (obě GER) 6:2, 6:3