Když se usmívám, jde všechno lépe, uvědomila si Plíšková. Vynechat olympiádu nepříchází v úvahu

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková v All England Clubu prolomila své dlouhé čekání na průlom na slavném travnatém grandslamu. Na místě, kde bylo jejím dosavadním maximem pouze osmifinále, se probila tentokrát až do finále, v němž nakonec sice nestačila na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, ale to je jen malá kaňka na jinak fantastickém výsledku. Své parádní pouti dosáhla i pozitivním přístupem, který na kurtu aplikovala, a hodlá toho využít i na dalších turnajích, včetně blížících se olympijských her.

Jeden z nejlepších turnajů v kariéře odehrála Karolína Plíšková na právě skončeném Wimbledonu. Po prohraném finále ji dohnaly emoce, které tentokrát nedokázala udržet na uzdě. A vlastně po celý turnaj byl její přístup trochu odlišný. S tím, jak postupovala turnajem, její tvář zdobil široký úsměv, konečně totiž prolomila letošní smůlu. A možná našla recept pro další úspěchy.

„Přišla jsem na to, že když se usmívám, tak jde všechno lépe,“ přiznala na tiskové konferenci v Praze. „Naučila jsem se tenis si více užívat. Rozhodně na to chci navázat.“

Postup do druhého grandslamového finále bere jako velký úspěch. Stále ovšem cítí, že její mise není splněna. „Ten sen vyhrát grandslam je u mě pořád. Do každého turnaje jdu s tím, že ho chci vyhrát,“ upozornila. „Ze začátku jsem byla zklamaná, postupem času se na to ale dívám jinak. Byla jsem psychicky a fyzicky vyčerpaná. Rok to byl obtížný, jsem tedy ráda, že se mi podařilo dosáhnout takového výsledku. Jsem ráda i kvůli týmu, který se celou dobu usilovně snažil.“

Samotné sobotní finále s Ashleigh Bartyovou nezačalo ideálně. Česká tenistka si prohrála zkraje hned dva servisy. „Začátek finálového zápasu byl děsný. Já jsem bláznila, ona byla klidná. Jsem pyšná na to, že jsem našla cestu ze dna k celkem kvalitnímu tenisu. I diváci si to evidentně užívali, byla to naprosto famózní atmosféra. Jedna z nejlepších, co jsem zažila,“ vzpomínala s úsměvem.

Po skvělé cestě turnajem chtěla od tenisu na chvilku vypnout, trochu si užít a pořádně se odměnit. Jenže, plány nakonec musela přehodnotit. „Měla jsem v plánu nakupovat celý den, bohužel jsem to den předtím trochu přehnala s alkoholem a nebylo mi moc dobře,“ smála se Plíšková.

Přesto si trochu odpočinku dopřeje. Vlastně také musí, čeká ji totiž nabitý program. Už brzy odcestuje do Tokia ke svým premiérovým olympijským hrám. A pak hned startuje americká šňůra turnajů. Vynechat olympiádu přitom pro Plíškovou nepřicházelo v úvahu.

„Hodně lidí se mě ptalo, jestli budu chtít vynechat Tokio, a to kvůli náročnému programu. Neplánuji to, možná to totiž bude moje první a poslední olympiáda v kariéře,“ přiznala Plíšková, jež se rozhodla před pěti lety neodcestovat do brazilského Ria.

V Japonsku to ale nebude nic snadného. Oproti zaplněným wimbledonským tribunám, kde atmosféra hodně pomáhala české hráčce k jejím výkonům, bude olympijský areál zcela prázdný. „Tokio bez diváků bude náročné. Ale už jsme si na to nějak zvykli. Na druhou stranu já jsem ještě na olympiádě nebyla, takže moc netuším, jak by to vypadalo s fanoušky,“ přemítala.  

Častá reprezentantka, která s českým fedcupovým týmem vybojovala tři tituly, se na další boje v českých barvách nesmírně těší. A těší se i na olympijskou kolekci, kterou vychválila například Barbora Krejčíková.    

„Jsem na ni zvědavá, už jsem něco viděla. Fasovat ji budu v nejbližších dnech,“ usmívala se.