Našla jsem sama sebe a tím i svou hru, těší Kvitovou obrat k lepšímu

- Jan Vojkůvka

Nebyla to rozhodně ideální sezona, ale její druhá polovina, respektive poslední třetina, už stála za to! Petra Kvitová má po titulu v Ču-chaji o další důvod více, jak nahlížet na letošní ročník jako na úspěšný. Ač vypadla z TOP 10, ač se až do léta spíš trápila, než aby si svou hru užívala...

Ukrajince Elině Svitolinové nedala ve finále moc šancí, zvládla dohnat manko z úvodu střetnutí a nakonec suverénně dojít pro titul. Jak jsme psali již v neděli, Kvitová měla z dalšího čínského titulu obrovskou radost a dokonce odhalila své plány do budoucna, i s překvapivým vyjádřením, že nebýt cíle v podobě trůnu nejlepší hráčky světa, pravděpodobně by už nehrála.

Jenže své cíle má, stále má před sebou milníky, kterých chce dosáhnout. A letošní sezonu, navzdory určitým nezdarům, může hodnotit pozitivně. Navíc dojem může ještě vylepšit při finále Fed Cupu. „Ani si nemyslím, že bych byla unavená. Trochu mě sice bolí tělo, takže potřebuji na pár dní vypnout před Fed Cupem, ale strašně se těším,“ svěřila se v rozhovoru pro oficiální stránky WTA. „Výhry pomáhají k tomu, aby se regenerovalo rychleji.

Zvrat v letošní sezoně přišel na olympijských hrách v brazilském Riu, kde se snad i díky společnosti dalších českých sportovců dokázala uvolnit a předvést tenis, na které byla zvyklá v letech předcházejících. Od té chvíle se ji opět začalo dařit, postoupila celkem třikrát do finále a vytěžila z toho dva tituly. A na řadě je návrat do elitní desítky.

Petra se dokázala opět najít, na což sama několikrát upozorňovala. A to byl klíč k úspěchům během podzimní části sezony na okruhu. „Myslím, že je to o osobních i tenisových záležitostech. Vždy jsem milovala tenis a hraní, ale když si nevěříte, tak je to složité a nemůžete hrát tak, jak chcete,“ přemítá česká tenistka. „Těch několik zápasů, které jsem v posledních týdnech vyhrála, pomohlo mému sebevědomí. Našla jsem sama sebe a to znamená, že jsem opět našla svou hru,“ podotkla.

Nebojím se jít pro své údery, a i když někdy něco pokazím, tak to dál zkouším. Lépe servíruji a vystavuji soupeřky tlaku. To je něco, co si nemyslím, že bych na začátku sezony dělala. Samozřejmě, jsou také další malé věci, co se mi v životě udály. Ale někdy je důležité se skrz to přenést a najít sebe sama,“ řekla Kvitová.

Ani ji přitom tolik nevadí, že poslední dobou cestuje bez trenéra, pouze s jedním členem týmu Davidem Vydrou. „Vždy se snažím na vše nahlížet spíše pozitivně než negativně. Mám Davida, který je můj kondiční trenér. Hodně se mnou nyní cestuje a pomáhá mi. Není to tenisový trenér, takže taktiku a trénink dělám podle sebe. Je to trochu vtipné a hodně se z toho naučím. Je hezké mít tuto zkušenost,“ myslí si aktuální česká dvojka.

Kompletní rozhovor s Petrou Kvitovou (v originále) si můžete přečíst zde.