Finále beru jako úspěch. A atmosféra byla k nezaplacení! má jasno Plíšková

- Marek Bartošík

Po hrůzostrašném vstupu do finále Wimbledonu, kdy ztratila úvodních čtrnáct fiftýnů, bojovala Karolína Plíšková až do poslední chvíle o grandslamový titul. Českou vyzyvatelku světové jedničky Ashleigh Bartyové hnal z hlediště za obratem třeba i slavný herec Tom Cruise. Na atraktivní souboj dohlížela také Kate, vévodkyně z Cambridge, tedy populární členka britské královské rodiny. „Atmosféra byla super, k nezaplacení. Jakmile jsem získala první gem, užívala jsem si to. Myslím, že jsem ve své kariéře nikdy nezažila lepší chvíle. Proto jsem byla o něco citlivější než obvykle,“ uvedla na tiskové konferenci Plíšková, jež nakonec Australance podlehla 3:6, 7:6(4) a 3:6.

Ano, prohrála. Ale své druhé grandslamové finále (po US Open 2016) si Karolína Plíšková jaksepatří užila. Vytáhlá Češka proti mimořádně šikovné Ashleigh Bartyové dřela v každé výměně a svým tenisovým umem opakovaně uváděla vyprodaný centrální dvorec do varu. Není divu, že ji po skončení utkání pochválil i legendární bouřlivák a nyní televizní komentátor John McEnroe. „Dobrá práce, Karolíno Plíšková,“ řekl za všechny tenisové fanoušky i experty slavný Američan, jehož slovo má v tenisovém světě velkou váhu.

Před finále jste plánovala, že si závěrečný duel na turnaji pokusíte užít. Jaká byla realita?
Nutno říct, že první set jsem si moc neužívala, nebo dejme tomu ten začátek. Snažila jsem se myslet na to, že to je finále, a i kdybych prohrála třeba 12:0 (0:6, 0:6, pozn. red.), je to pořád finále. Ale začátek byl fakt těžký. O to víc jsem pyšná za to, jak jsem našla cestu a že jsem jí to strašně zkomplikovala. Nebyla jsem úplně blízko vítězství, protože měla od začátku každého setu navrch, ale hodně jsem jí to zkomplikovala, což je pro mě i do budoucna cenné.

Co se vlastně na začátku zápasu stalo? Prohrála jste úvodních čtrnáct fiftýnů.
Věřte, že na začátku jsem vůbec nechtěla být na kurtu. Nicméně Ashleigh hrála výborně, hodně mi to znepříjemnila. V průběhu celého zápasu předváděla parádní kousky. V našich minulých zápasech měla výkyvy, ale tentokrát ani na chvíli úplně nevypadla z role.

Na utkání dohlížela i řada známých osobností, mezi jinými vévodkyně Kate. Všimla jste si?
Říkala jsem si, jestli přijde někdo z královské rodiny. Docela je sleduju, zajímá mě jejich historie. Takže jsem byla ráda, že tam byli. Začátek nebyl povedený, ale když jsem se trošku zrelaxovala a uklidnila, užívala jsem si to. Vím, že tam byl Tom Cruise, o kterém jsem slyšela, že mi hodně fandil. Olga (Savčuková, trenérka Plíškové, pozn. red.) mi říkala, že někteří lidi fandili hodně pro mě. Atmosféra byla super, k nezaplacení. Jakmile jsem získala první gem, užívala jsem si to. Publikum bylo úžasné, cítila jsem od něj tolik podpory. Užívala jsem si i přítomnost vévodkyně Kate. Nevyšlo to, jak jsme si všichni přáli, ale určitě to nechci házet za hlavu. Finále beru jako úspěch a motivaci do dalších turnajů.

Wimbledon jste dosud ráda neměla. Jak se vám bude příští rok vracet do All England Clubu, když jste tam letos vybojovala finále?
Bude se mi sem asi vracet líp a s větší nadějí, že tady můžu hrát dobře, což se mi poslední roky moc nedařilo. I do všech turnajů se mi půjde s větší chutí. Neberu to jako totální zklamání. Zklamání to samozřejmě je, protože grandslam si přeju a přála jsem si ho i dnes, ale na druhou stranu mi to může dodat kuráž a sílu pokračovat a hrát dál. Teď se trochu zklidním, dám si pár dnů volna. Je brzo roztřídit všechny pocity. Jsou smíšené. Mým snem navždy zůstává vyhrát grandslam. Přála jsem si ho získat odmalička. Finále beru jako motivaci. Přijdou další šance, věřím, že jich bude hodně. Věřím, že to vyjde. Nevzdám se.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
Finále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) 6:3, 6:7(4), 6:3