Wimbledon: Plíšková po boji nestačila na světovou jedničku

- Redakce

Karolínu Plíškovou čekalo v devětadvaceti letech druhé grandslamové finále v kariéře. Bývalá světová jednička vyzvala na centrálním dvorci „posvátného“ All England Clubu tu současnou – Ashleigh Bartyovou z Austrálie. V dramatické třísetové bitvě ovšem nakonec prohrála 3:6, 7:6(4), 3:6. Trofeje se následně budou udělovat také šampionům mužského a ženského deblu. Hned dvě utkání čekají na Wimbledonu teprve šestnáctiletou Lindu Fruhvirtovou, která během soboty zabojuje mezi juniorkami o postup do finále dvouhry i čtyřhry.

Finálová bitva, která trvala bezmála dvě hodiny, přinášela strhující výměny, zvraty, šance obou hráček, ale vítězkou se mohla stát jen jedna z nich. Šťastnější v koncovce byla Bartyová, která přitom byla blízko vítězství už ve dvou setech, ale po brejku v jedenácté hře sama neudržela servis a pustila druhou sadu do tiebreaku. V něm Plíšková předvedla parádní výkon a vynutila si rozhodující dějství.

To se nakonec rozhodlo už ve druhém gemu, v němž Bartyová prorazila servis české tenistky a tuto výhodu si donesla až do koncovky. V devátém gemu sice čelila brejkbolu, ale Plíškové se jej nepovedlo využít a naopak Australanka následně přes shodu vybojovala první mečbol, který také proměnila.

Po utkání se Plíšková neubránila slzám, když jí zaplněný centrální kurt věnoval potlesk vestoje. „Nikdy nebrečím,“ smála se před zaplněnými tribunami. „Byl to neuvěřitelný zápas, musím Ashleigh pogratulovat,“ uvedla Plíšková, která poděkovala celému týmu, rodině i všem, kteří ji během dvoutýdenní pouti Wimbledonem podporovali.

Bartyová, která svým vítězstvím vybojovala druhý grandslamový titul v kariéře, upevnila svou pozici světové jedničky. Plíškové bude v novém vydání žebříčku patřit sedmá příčka.

Více se utkání věnujeme zde.

Ohlasy Karolíny Plíškové naleznete zde.

Ohlasy Ashleigh Bartyové naleznete zde.

Mektič s Pavičem ovládli mužskou čtyřhru
Nikola Mektič a Mate Pavič jsou letos nezastavitelní! Chorvatští tenisté porazili ve finále Wimbledonu španělsko-argentinské duo Marcel Granollers, Horacio Zeballos po dvou hodinách a 44 minutách 6:4, 7:6(5), 2:6, 7:5, a získali tak už svůj osmý letošní titul.

Pro dvaatřicetiletého Mektiče se jedná o první grandslamovou trofej ze čtyřhry mužů, dosud se radoval pouze ve smíšené čtyřhře na Australian Open 2020 po boku Barbory Krejčíkové. Osmadvacetiletý Pavič už má ve sbírce tituly z Australian Open 2018 a US Open 2020.

Sie s Mertensovou slaví grandslamový titul
Su-wej Sie a Elise Mertensová dokázaly otočit dramatickou finálovou bitvu s Ruskami Veronikou Kuděrmetovovou a Jelenou Vesninovou, které porazily 3:6, 7:5, 9:7 a slaví první společný grandslamový titul.

Ve druhé sadě přitom tchajwansko-belgická dvojice prohrávala 3:5 a v 9. hře čelila dvěma mečbolům. V klíčových okamžicích ale dokázaly Sie s Mertensovou zabrat, druhý set otočit a obdobně zaválely i ve třetím setu.

Tentokrát samy ztratily vedení 5:3, rázem prohrávaly 6:7 se ztrátou brejku, ale následně třemi gemy v řadě finálovou bitvu strhly na svou stranu.

Fruhvirtová si finále juniorky nezahraje
Linda Fruhvirtová se do finále wimbledonské juniorky neprobojovala. V sobotním semifinále proti Španělce Ane Mintegi Del Olmové se nedokázala opřít o své podání a na returnu pouze dotahovala vypracovávaný náskok soupeřky. Osmá nasazená nakonec po 96 minutách hry prohrála 3:6, 5:7.

Finále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) 6:3, 6:7(4), 6:3

Finále mužské čtyřhry
Mektič, M. Pavič (oba CRO) – M. Granollers (ESP), H. Zeballos (ARG) 6:4, 7:6(5), 2:6, 7:5

Finále ženské čtyřhry
Kuděrmetovová, Vesninová (obě RUS) – Sie (TPE), Mertensová (BEL) 6:3, 5:7, 7:9

Semifinále smíšené čtyřhry
D. Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) – Š. Čang (CHN), Peers (AUS) 3:6, 7:6(4), 7:5

Semifinále dvouhry juniorek
LINDA FRUHVIRTOVÁ (355.) – Ane Mintegiová (ESP, 715.) 3:6, 5:7

Semifinále čtyřhry juniorek
Costoulasová (BEL), Hietarantaová (FIN) – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 2:6, 6:2, 10:8