Titul z generálky, teď semifinále Wimbledonu! Strašně jsem se těšila, říká Fruhvirtová

- Marek Bartošík

V zákrytu za Karolínou Plíškovou předvádí senzační výkony na Wimbledonu také juniorka Linda Fruhvirtová. Šestnáctiletá česká tenistka si dnes v All England Clubu zajistila suverénním způsobem postup do semifinále dvouhry i čtyřhry. Mezi oběma dílčími úkoly si navíc našla prostor i pro povídání se zástupci médií. „Na trávě hraji moc ráda, užívám si to tady. Po mečbolu mi ani moc nedošlo, že jsem už v semifinále. Je to fakt skvělý pocit. Těší mě, že bojuji a že podávám dobré výkony,“ hlásila na tiskovce Fruhvirtová.

Jako čtrnáctiletá se Linda Fruhvirtová předloni senzačně probojovala do osmifinále Wimbledonu. A nyní, už o dva roky zkušenější, pokračuje ve sbírání úspěchů na nejslavnějším tenisovém turnaji světa. Poslední obětí talentované Češky se stala osmnáctiletá Němka Mara Guthová, kterou o dva roky mladší Fruhvirtová vyprovodila z kurtu po pouhých 71 minutách a setech 6:3 a 6:2.

„Dojetí tam určitě bylo. Byla to taková radostná úleva, skvělý pocit,“ netajila šťastná semifinalistka, jejímž dosavadním maximem na grandslamu bylo osmifinále z předloňského Wimbledonu.

Od té doby absolvovala další čtyři akce velké čtyřky, na žádné z nich ale nepřešla přes druhé kolo. Fruhvirtová byla možná i proto před letošním vydáním travnatého grandslamu velmi opatrná.

„Strašně jsem se těšila na trávu, protože minulý rok Wimbledon zrušili. Předloni jsem tady hrála a moc se mi tady líbilo. Přece jenom je to něco neobvyklého. Ale neměla jsem žádná očekávání, chtěla jsem si to jen užít a zahrát si co nejvíc zápasů,“ uvedla Fruhvirtová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Linda Fruhvirtova (@lindafruhvirtova)

Přání ohledně počtu utkání se jí dosud maximálně plní. Už na wimbledonské generálce v Roehamptonu sehrála na cestě za cenným titulem hned šest klání na zeleném pažitu. V All England Clubu dosud přidala čtyři výhry ve dvouhře a tři ve čtyřhře. Zatímco dnes zdárně absolvovala singlové i deblové čtvrtfinále, včera dokonce odehrála kvůli předchozím deštivým dnům tři zápasy!

„Určitě to bylo náročné, zní to trochu děsivě,“ usmívala se čtvrtfinalistka letošního turnaje WTA v Charlestonu. „Hrála jsem dva singly plus ještě debl. Hodilo se, že jsem v singlu ušetřila síly, zápasy nebyly dlouhé. Naopak debl byl náročný, dokonce delší než singly. Jsem ráda, že jsem to i dnes byla schopná zvládnout.“

Dosavadní úspěchy Fruhvirtové jsou o to cennější, že přicházejí na velmi náročném travnatém povrchu. Česká tenisová naděje si však své působení na zeleném podkladu chválí. „Je to měkké, příjemné na nohy. Myslím, že mám na trávu dobrou hru, užívám si to. Přece jenom máme jako junioři pouze dva turnaje za rok,“ poznamenala třináctka juniorského rankingu ITF, jejíž soupeřkou v sobotním semifinále bude sedmnáctiletá Španělka Ane Mintegiová Del Olmová.

Výsledky juniorky Lindy Fruhvirtové na Wimbledonu 2021

Čtvrtfinále dvouhry (9. července)
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Mara Guthová (GER) 6:3, 6:2
Osmifinále dvouhry (8. července)
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Jelena Pridankinová (RUS) 6:1, 6:2
2. kolo dvouhry (8. července)
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Petra Marčinková (CRO) 6:2, 6:1
1. kolo dvouhry (6. července)
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Kayla Crossová (CAN) 5:7, 4:1 skreč Crossová

Čtvrtfinále čtyřhry (9. července)
Colemanová, Siegová (obě USA) – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 3:6, 4:6
2. kolo čtyřhry (8. července)
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 3:6, 7:6(4), 8:10
1. kolo čtyřhry (7. července)
Shawová, Stoiberová (GBR) – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 6:3, 3:6, 3:10