Trenér Bajin o Plíškové: Překvapila mě pestrou hrou. A měla pár es v rukávu

- Marek Bartošík

Když milujete svou práci, jde to poznat. Příkladem může být trenér Sascha Bajin, jenž v pátek odpoledne odpovídal na dotazy novinářů před zítřejším finále Wimbledonu mezi jeho svěřenkyní Karolínou Plíškovou a světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. „Upřímně jsem překvapen, jak pestrou hru má. Nevěděl jsem, jak dobrá je na síti, protože to bohužel moc nepředváděla. Snažím se ji popostrčit k tomu, aby chodila víc na síť,“ vyprávěl o Plíškové šestatřicetiletý německý trenér.

Japonku Naomi Ósakaovou přivedl ke dvěma grandslamovým titulům, pod jeho dohledem se dařilo i ukrajinské hvězdičce Dajaně Jastremské či Francouzce Kristině Mladenovicové. Ještě předtím byl léta součástí týmu legendární Američanky Sereny Williamsové.

Když ale Sascha Bajin začal koncem minulého roku pomáhat Karolíně Plíškové, asi sotva mohl tušit, jak dlouho si na další trenérský úspěch bude muset počkat. Němec se srbskými kořeny však ve svou misi věřil i tehdy, když Plíšková utrpěla dva kanáry od Igy Šwiatekové v římském finále nebo čtyři prohry s „prokletou“ Jessicou Pegulaovou. Ostatně devětadvacetiletá Češka nevstoupila ideálně ani do Wimbledonu, když prohrávala v prvním kole se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou 2:5 na gemy. Pak ale přišel velký zvrat.

„Je to pro mě velmi obtížné vysvětlit, ale viděl jsem, že se něco změnilo. Vstala ze židle, v očích měla jiný pohled, taky jinak hrála. Od toho dne jsem jí denně říkal, že tady budeme vést o dva týdny později tuhle konverzaci. Jsem rád, že to vyšlo,“ spokojeně líčil Bajin, který Plíškové na postup do wimbledonského finále jako jeden z mála lidí věřil.

Právě neustálé nadšení pro tenis a pozitivní přístup oceňuje na svém trenérovi i Plíšková, jež nyní stojí i díky Bajinovi jenom krůček od vysněné grandslamové trofeje. „Užívám si to, co dělám. I když žijeme v bublině, neexistuje žádné jiné místo na světě, kde bych byl raději než ve Wimbledonu,“ hlásil úspěšný trenér.

Plíšková totéž tvrdit nemůže, alespoň prozatím. I když také její vztah k All England Clubu prochází díky postupu do finále značnou obměnou. „Včera jsem jí říkal, že nechápu, proč se jí tady se všemi jejími zbraněmi nezadařilo už dřív,“ vyjádřil se Bajin. „Má skvělé podání, dobrý slice, vlastně má i dobrý cit pro míč, dokáže zahrát údery velmi těsně za síť. Má dobré voleje. Vždy jsem si myslel, že její hra na tento povrch sedí. Měla ale dvě nebo tři esa v rukávu, o kterých jsem nevěděl, když jsem trénoval proti ní.“

Vytáhlá Češka bude veškeré své schopnosti, včetně es v rukávu, potřebovat v sobotním finále proti Australance Ashleigh Bartyové, která už má ve sbírce titul z předloňského Roland Garros. „Její slice je hlavně na trávě velmi efektivní,“ poznamenal o světové jedničce Bajin. „Ash má dobré voleje, umí přejít od základní čáry na síť, což ji dělá velmi nebezpečnou soupeřkou. Bude to těžké, protože umí hrát hodně pestře.“

A čím může česká vyzyvatelka australské tenistce čelit? „Důležité je, aby hrála na vítězství a aby věřila ve své zbraně. Když jde o hodně, lidi mají tendenci znervóznět a stáhnout se. Já ale chci, aby se (Karolína) snažila hrát opravdu agresivně,“ přeje si Bajin.