Šílený nadhoz! smála se Plíšková. Pak vypálila eso a zamířila do finále

- Marek Bartošík

Usmívat se ještě před proměněním mečbolu v semifinále Wimbledonu? I tím se může pochlubit Karolína Plíšková, která tak zareagovala na nepřesný nadhoz při svém servisu. Na druhý pokus už byla česká tenistka úspěšná, podáním ven z dvorce dokonce vykouzlila své čtrnácté eso, jímž klání proti běloruské dělostřelkyni Aryně Sabalenkové stylově uzavřela. „Ten nadhoz byl šílený, takže mě to pobavilo. To jsou prostě nervy. Ale nakonec jsem to zvládla,“ usmívala se po vítězství 5:7, 6:4 a 6:4 Plíšková.

Kdekdo by mohl mít z hlasitého tenisového projevu Aryny Sabalenkové při všech úderech strach, Karolína Plíšková se ale agresivně hrající protivnici statečně postavila a sváděla s ní úpornou bitvu plnou vítězných úderů. Devětadvacetiletá Češka jich ve wimbledonském semifinále nakonec nastřádala hned 32, tedy o pouhých šest méně než ze všech pozic útočící Běloruska. Ačkoli Plíšková ve vítězných míčích drobně zaostala, mohla na centrálním dvorci slavit zasloužený postup do svého druhého kariérního finále na grandslamové akci.

Po bezmála pěti letech jste ve finále grandslamu, dosud jedinkrát se vám to povedlo na US Open 2016. Jak prožíváte nový úspěch?
Pořád tomu napůl nemůžu uvěřit. Před turnajem jsem toužila postoupit do druhého týdne, protože jsem se do něj na grandslamu dlouho nedostala. Ani mě nenapadlo, že bych mohla hrát finále. Věděla jsem, že zápas bude ohromně těsný, protože obě skvěle podáváme, a že se objeví jen málo šancí na brejk. Zvlášť po ztrátě prvního setu mě napadlo, že bude strašně těžké získat zbylé dva. Taky že bylo. Ona podávala fantasticky, na moje brejkboly vždycky dala úžasnou ránu. Jsem opravdu hrdá na svůj výkon a na to, jak jsem zvládla druhý a třetí set. A jak jsem zápas dopodávala.

Jak jste psychicky zvládala okamžiky po prvním setu? Měla jste sice hned osm brejkbolů, sadu jste ale nakonec zakončila dvojchybou…
Byla jsem hodně naštvaná, protože jsem měla v prvním setu moc šancí. Rozhodně jsem ten set mohla vyhrát, protože kdykoli jsem byla ve výměně, věřila jsem si, že fiftýn získám. Takže to bylo jenom o podání. Musela jsem být trpělivá, což je náročné, obzvlášť pro mě. (usmívá se)

Je pro vás tento úspěch sladší než postup do finále US Open 2016? Tehdy jste nebyla pod žádným tlakem…
Popravdě asi jo. Tenkrát jsem byla free, nikdo nic nečekal. Fakt totálně jiná situace, jiný pocit. Teď musím neustále něco dokazovat, nejen sama sobě.

Televizní kamery zabraly po utkání mimo jiné vašeho trenéra Saschu Bajina, který byl viditelně dojatý. Přiznal se vám?
Nepřiznal, ale myslím si, že na mě byl pyšný. I kvůli tomu, jak se zápas vyvíjel, jelikož mi blbě utekl první set. Sascha je takový v klidu, určitě to ale hodně prožívá. Když se na něj podívám do boxu, cítím z něj klid a jistotu. Věří mi, což mi strašně pomáhá. Teď mi povídal: „Vidíš, říkal jsem ti, že budeš hrát finále!“.

Jeden souboj o grandslamový titul už za sebou máte – před pěti lety jste v New Yorku podlehla Angelique Kerberové 3:6, 6:4 a 4:6. Co si z tohoto duelu do finále proti Ashleigh Bartyové vezmete?
Určitě nějakou zkušenost. Máme obě finále, ona jedno vyhrála a já prohrála, ale chci tam jít s tím, že nemám co ztratit (Bartyová získala titul na Roland Garros 2019, pozn. red.). Ona je v roli větší favoritky, ale já budu chtít samozřejmě vyhrát za každou cenu. Myslím, že máme obě dobrou šanci. Chci si to tak nějak užít, i když vím, že to je těžké, všichni to říkají.

S Bartyovou jste odehrála už sedm utkání, zvítězila jste ve dvou z nich. V čem je silná?
Jejímu stylu se hodně těžko čelí, zvlášť na trávě kvůli jejímu čopu a dalším úderům. Vím, že jsem ji porazila a párkrát s ní prohrála, ale pokaždé to byl těsný a vlastně taky dobrý zápas. Nečekám nic lehkého, ale určitě budu mít své šance.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
Semifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) [8] – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) [2] 5:7, 6:4, 6:4