Ósakaová před návratem: Žádám soukromí a empatii

- Jan Vojkůvka

Japonská tenistka Naomi Ósakaová pokračuje v nastoleném trendu. Byť se po svém odhlášení z Roland Garros ještě neobjevila na kurtech v ostrém utkání, už nyní žádá o více soukromí a empatii ze strany novinářů. Jak na její žádost zareagují turnaje, které také musí plnit své závazky, je nejisté.

Tenisté musí podstupovat na turnajích tiskové konference a plnit si tím své závazky vůči turnajům a tenisovým okruhům, které jsou také zavázány poskytovat ohlasy světovým médiím, aby ukojily poptávku širší veřejnosti. Právě ta se totiž prostřednictvím médií dovídá nejaktuálnější novinky a podrobnosti ze života profesionálních sportovců (s výjimkou sociálních sítí).

Naomi Ósakaová se proti tomu rozhodla bojovat a před Roland Garros ohlásila, že se nezúčastní žádné tiskové konference. To také po utkání prvního kola splnila, za což obdržela od grandslamových turnajů pokutu a bylo jí pohrozeno, že pokud nepřehodnotí svůj přístup, bude vyloučena nejen z Roland Garros, ale sankce se budou týkat i dalších turnajů velké čtyřky.

Japonka ale pořadatele předběhla, před utkáním druhého kola se z turnaje odhlásila a na sociálních sítích se svěřila, že od roku 2018 trpí depresemi. Jedním z důvodů je tlak, aby byla dostupná k tiskovým konferencím, přičemž jako introvertka se příliš v rozhovorech nevyžívá a jsou pro ni naopak důvodem velkého stresu.

V nastoleném trendu, kdy se snaží ze svých povinností vůči médiím, které dělají turnajům a okruhům ATP a WTA jednu z hlavních reklam, vyhnout, pokračuje. Před svým návratem, který se očekává na olympijských hrách, se rozpovídala ve svém textu pro magazín Time, ve kterém požádala o více soukromí a empatie.

„Věci bývají zpochybňovány. Problémy, jako je nošení roušek při pandemii nebo poklekávání na podporu proti rasismu, jsou zuřivě zpochybňovány,“ napsala Ósakaová k tomu, že její psychické problémy jsou přijímány, alespoň podle ní, příliš lehkovážně.

„Takže, když jsem řekla, že potřebuji na French Open vynechat tiskové konference, abych se postarala o své duševní zdraví, měla jsem se připravit na to, co se odehrálo,“ pokračovala Japonka. „Cítila jsem se pod enormním tlakem, abych odhalila své symptomy. Jen kvůli tomu, že novináři a pořadatelé mně nevěřili. Opravdu už nechci, abych se musela znovu zabývat kontrolou své osobní lékařské historie.“

„Žádám tedy novináře o určitou úroveň soukromí a empatie, až se spolu příště potkáme. Doufám, že si to lidé dokážou dát do souvislostí a pochopí, že je v pořádku, když se někdo necítí v pohodě. Je v pořádku o tom mluvit,“ dodala.