Wimbledonští pořadatelé pod palbou. Katastrofa, volají kritici kvůli zvýhodnění Bartyové

- Jan Vojkůvka

Šílené a katastrofální. Tak hodnotí kritici wimbledonských pořadatelů nasazení zápasů osmifinále ženské dvouhry a následné čtvrtfinále. Dle jejich názoru totiž byla až extrémně zvýhodněna světová jednička Ashleigh Bartyová, která dostala možnost většího odpočinku před soubojem se svou krajankou Ajlou Tomljanovicovou.

Ne, že by Bartyová neporazila Tomljanovicovou i v opačném případě. Že ale těžila z delšího oddechu, bylo na kurtu znát. Svou krajanku deklasovala v úterním čtvrtfinále 6:1, 6:3 a prošla do semifinále. Ne každému ale byl jejich vzájemný zápas po chuti.

Důvodem nevole, která se šíří nejen na sociálních sítích, ale i v nejrůznějších sloupcích ve světových médiích, je práce pořadatelů Wimbledonu s nasazováním zápasů.

Je potřeba zdůraznit, že během pondělního „Manic Monday“ hrála Bartyová s Barborou Krejčíkovou jako první na kurtu číslo 1 od 13 hodin místního času. Zápas skončil ve 14:42. Soupeřka pro Bartyovou pak vzešla ze souboje mezi Tomljanovicovou a Emmou Raducanovou, přičemž tento zápas byl na programu až po skončení mužského souboje mezi Félixem Augerem-Aliassimem a Alexanderem Zverevem.

Obě tenistky se tak dostaly na kurt až v 19:59 místního času. Tedy více než pět hodin po skončení zápasu, ze kterého postoupila Bartyová. A byť se čtvrtfinále v úterý hrálo „až“ v 17:35, Tomljanovicová byla oproti světové jedničce v nevýhodě o více než šest hodin (s přihlédnutím, že její zápas skončil krátce po deváté večerní).

Toto nepříliš citlivé nasazení zápasů, které podstatně zvýhodnilo Bartyovou, popudilo mnohé tenisové experty.

„Všechny ženské zápasy se měly hrát jako první, nejhůře jako druhé v pořadí. Obzvlášť, když měly ženy hrát hned následující den. Stačila by i jednoduchá omluva,“ vzal si pořadatele na paškál bývalý australský tenista Paul McNamee, kterému se nelíbilo oficiální vyjádření Wimbledonu. V něm se totiž psalo, že všechna rozhodnutí jsou činěna s férovým přístupem a v co nejlepším možném zájmu pro turnaj, hráče, diváky i televizní stanice.

Ještě ostřejší slova volil Stuart Fraser z deníku The Times, který program zápasů ohodnotil slovíčkem: „Katastrofa.“

„Bylo tak trochu šokující od Wimbledonu, že nasadil Emmu Raducanuovou jako poslední zápas na kurtu číslo 1,“ nechápal zase rozhodnutí pořadatelů George Bellshaw z deníku Metro UK. Ač je jasné, že se jedná o domácí kometu, zápas Tomljanovicové a Raducanuové podle něj neměl uzavírat program na druhém největším kurtu. A to i s přihlédnutím, že vítězka zápasu měla nastoupit hned druhý den k dalšímu utkání.

A kritikou nešetřili ani pracovníci pořadu The Tennis Podcast: „Šílené, že tento zápas byl naplánován jako třetí v pořadí. Ash Bartyová už byla z kurtu dlouhé hodiny a mohla odpočívat,“ podotkli.