Se Sabalenkovou je to vabank, hraje na strašné riziko, říká před semifinále Plíšková

- Marek Bartošík

Karolína Plíšková proti Aryně Sabalenkové v semifinále Wimbledonu? To bude souboj čistokrevných ranařek. Favoritku utkání mezi světovou třináctkou Plíškovou a čtvrtou hráčkou rankingu Sabalenkovou bychom hledali marně. Příliš toho nenapoví ani vzájemná bilance 2:0 pro Bělorusku, která ale sestává ze dvou nesmírně vyrovnaných duelů z roku 2018. „Očekávám pořádnou bitvu. Dává ohromné rány ze servisu i při výměnách,“ řekla před nadcházejícím střetnutím Plíšková.

Obě jsou poprvé ve wimbledonském semifinále, obě vyhlížejí svůj první grandslamový titul. Karolína Plíšková a Aryna Sabalenková se ve čtvrtečním měření sil (cca od 16 hodin) poperou o to, kdo si v sobotu zahraje o trofej na nejslavnějším tenisovém turnaji světa.

Třiadvacetiletá Sabalenková půjde do třetího mače proti devětadvacetileté Plíškové s vědomím, že ji v obou dosavadních kláních dokázala porazit. Zatímco na trávě v Eastbourne před třemi lety triumfovala 6:3, 2:6 a 7:6(5), v Cincinnati o několik týdnů později odvrátila dva mečboly a vydřela výhru 2:6, 6:3 a 7:5.

„Pamatuju si oba zápasy, v Cincinnati jsem měla dokonce mečboly,“ zavzpomínala na úterní tiskovce Plíšková. „Je to s ní takový vabank. Nebude čas na velké přemýšlení nad taktikou, musím dělat rychlá rozhodnutí. Základ bude držet si servis a čekat na chybu při jejím servisu. Hraje na strašné riziko, takže pár chyb udělá.“

Ačkoliv Sabalenková má s ohledem na vzájemné duely výhodu, Plíšková může kontrovat zkušenostmi z grandslamových semifinále. Zatímco tenistka z Minsku mezi nejlepší čtyřkou na grandslamu debutuje, Plíšková už se do stejné fáze dostala počtvrté (US Open 2016, Roland Garros 2017, Australian Open 2019, Wimbledon 2021).

Světová čtyřka tak nepochybuje, že ji proti Plíškové čeká velmi náročná zkouška. „Je to skvělá hráčka. Míčky trefuje opravdu solidně, dobře servíruje, teď se i dobře hýbe. Na zápas se moc těším,“ hlásila taktéž v úterý běloruská ranařka, která už má ve sbírce deblové trofeje z letošního Australian Open a předloňského US Open.