Challenger a ITF v Bratislavě: Michnev udolal Setkiče a posune se poprvé do třetí stovky světa!

- Petr Šístek

V pondělí byla v Bratislavě rozehrána hlavní soutěž mužského challengeru. V ní se představil i úspěšný kvalifikant Petr Michnev, jenž poměřil síly s Bosňanem Aldinem Setkičem, kterého udolal v tiebreaku třetího setu a dosáhl na životní úspěch, když poprvé v kariéře bude figurovat ve třetí světové stovce. Na ženském turnaji ITF byla dohrána kvalifikace a v následných úvodních utkáních hlavní soutěže byl k vidění i český souboj mezi turnajovou jedničkou Denisou Allertovou a Magdalénou Pantůčkovou, který vyhrála první jmenovaná.

Mužský challenger, dotovaný částkou 85 tisíci eury, udělal ohromnou radost českým fanouškům a zejména Petru Michnevovi. Ve formě hrající tenista se během víkendové kvalifikace probojoval do hlavní soutěže a pro utkání prvního vyfasoval bosenského reprezentanta Aldina Setkiče, proti němuž mohl dosáhnout na životní úspěch! V případě výhry by se totiž poprvé v kariéře posunul do třetí stovky světa.

A tento scénář se skutečně naplnil, když Michnev svého soupeře udolal po třísetové bitvě 6:7, 6:3, 7:6. Za postup do druhého kola, který se nerodil snadno, obdržel dalších 9 bodů do žebříčku a se 165 body v aktualizovaném pořadí figuruje na 295. místě rankingu ATP.

Vítězství přitom mohlo být i relativně snadnější, Michnev měl v první sadě výhodu brejku, kterou neudržel a následně v tiebreaku vedl už 3:0. Setkič však vývoj otočil a Michnev musel ve druhé sadě zabrat. To se mu povedlo, dokázal soupeři opět sebrat podání a tentokrát sadu doservíroval. V rozhodujícím dějství pak musel rozhodnout tiebreak, který český tenista, jenž si pomohl celkem 22 esy, ovládl 7:1.

Z mého pohledu to byl fantastický výkon, který jsem předvedl. Hrál jsem se soupeřem, který byl papírově silnější a favorit a dokázal jsem s ním držet krok. Chvilkama jsem byl i aktivnější a trošku se štěstím se mi povedlo vyhrát 7:6 ve třetím. Perfektní,“ neskrýval radost Michnev. „Kdybych byl v TOP 300, tak by to byla bomba, začínat žebříček dvojkou,“ usmál se Michnev, který ještě nechce předbíhat a s oslavami hodlá počkat až na chvíli, kdy bude mít definitivní jistotu, že ho tento týden nepřeskáčí ostatní tenisté na rankingu.

Hlavní soutěž mezi ženami měla na programu pouze jediný zápas, v němž první nasazená Denisa Allertová, jediná hráčka z elitní stovky, která v Bratislavě hraje, potvrdila roli favoritky proti Magdaléně Pantůčková, jež obdržela od organizátorů divokou kartu. Allertová zvítězila 6:3, 7:5 a úspěšně se popasovala i se dvěma ztrátami servisu.

Na úvod dne se hrály také kvalifikační zápasy. Teprve sedmnáctiletá, na divokou kartu startující, Johana Marková nestačila na desátou nasazenou Chorvatku Njiričovou, proti níž dokázala uhrát pouhé tři gemy. "Myslím, že to byl úplně stejný zápas jako včera, jen se to otočilo a tentokrát jsem byla já ta, kdo nestíhala. Hůře jsem servírovala a výsledek tomu odpovídá," hodnotí.

V kvalifikaci vypadla také Vendula Žovincová, nad jejíž síly byla nasazená jednička Marcinkevicová z Lotyšska. A tak jedinou Češkou, která prošla do hlavní soutěže, byla Barbora Miklová, která si poradila s domácí divokou kartou Koberlingovou ve dvou setech.

1. kolo dvouhry mužů

PETR MICHNEV (313.) – Aldin Setkič (BIH, 209.) 6:7 (5), 6:3, 7:6 (1)
Florian Mayer (GER, 50.)[1] - Uladzimir Ignatik (BLR, 188.) 6:3, 6:7 (3), 6:7 (2)
Patrik Néma (SVK, 882.)[WC] - Ilja Marčenko (UKR, 68.)[2] 2:6, 5:7
Egor Gerasimov (BLR, 222.) - Patrik Fabian (SVK, 616.)[Q] 6:3, 6:3
Filip Horanský (SVK, 395.)[Q] - Daniil Medvěděv (RUS, 104.)[6] 3:6, 3:6

1. kolo čtyřhry mužů

JAN ŠÁTRAL, Norbert Gombos (SVK) - Alexander Kudrjavcev (RUS), Thomas Fabbiano (ITA) 7:6 (7), 6:4

Finále kvalifikace dvouhry žen

Diana Marcinkevicová (LAT)[1] - VENDULA ŽOVINCOVÁ [13] 7:6 (5), 6:1
Veronika Koberlingová (SVK)[WC] - BARBORA MIKLOVÁ 2:6, 5:7
JOHANA MARKOVÁ [WC] - Silvia Njiričová (CRO)[10] 2:6, 1:6
Lenka Juríková (SVK)[4] - Ani Mijačiková (CRO)[14] 7:6(3), 6:2
Alexandra Perperová (MDA)[5] - Maja Chwalinská (POL) 2:6, 5:7
Anastasia Pribylová (RUS)[6] - Sandra Jamrichová (SVK) 6:4, 6:4
Kimberley Zimmermannová (BEL)[7] - Marlies Szupperová (AUT)[16] 6:4. 6:1
Agnes Buktaová (HUN)[8] - Bibiane Schoofsová (NED)[12] 1:6, 6:7(5)

1. kolo hlavní soutěže dvouhry žen

DENISA ALLERTOVÁ [1] - MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ [WC] 6:3, 7:5

1. kolo čtyřhry žen

LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ [2] - Michaela Hončová, Viktória Kužmová (obě SVK) 2:6, 6:2, 10:7
Fiona Ferrová (FRA), Rebecca Šrámková (SVK) - Romana Čišovská, Lenka Juríková (obě SVK)[WC] 5:7, 4:6
Timea Jarůšková, Nikola Vajdová (obě SVK)[WC] - Quirine Lemoineová, Eva Wacannová (obě NED)[4] 1:6, 0:6
NIKOLA TOMANOVÁ, Sandra Jamrichová (SVK) - Alexandra Cadantuová, Cristina Dinuová (obě ROU)[3] 2:6, 3:6
Tena Lukasová (CRO), Kathinka von Deichmannová (LIE) - Agnes Buktaová (HUN), Vivien Juhaszová (SVK) 3:6, 5:7
Alexandra Perperová (MDA), Anastasia Pribylová (RUS) - Anita Husaričová (BIH), Kimberley Zimmermanová (BEL) 6:3, 4:6, 8:10

Turnaj v Bratislavě den po dni

6.11.2016 Challenger a ITF v Bratislavě: Michnev se kvalifikoval do hlavní části, vyhrály i tři Češky

5.11.2016 Challenger v Bratislavě: Michnev si zajistil postup do finále kvalifikace