Bojovnice Muchová: Nebyl to můj den, zápas jsem zvládla mentálně

- Marek Bartošík

Necítit se dobře, a přesto porazit bez ztráty setu finalistku letošního Roland Garros? Právě takový kousek se ve třetím kole Wimbledonu vydařil Karolíně Muchové, jež si poradila s ostřílenou Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou. Česká tenistka po utkání přiznala, že se nemohla opřít o žádný aspekt své hry. „Dnes to určitě nebyl můj den. Soustředila jsem se hlavně na to, abych dostala míček přes síť. Jsem moc ráda, že jsem si na konci prvního setu konečně udržela servis a že jsem ve druhém setu obrátila z 0:2,“ uvedla na tiskové konferenci Muchová.

Anastasija Pavljučenkovová je těžkým oříškem na kterémkoli turnaji a kterémkoli povrchu, o čemž se přesvědčila i Karolína Muchová. Česká čtvrtfinalistka Wimbledonu 2019 musela čelit mimořádně agresivní hře ruské ranařky, která se nebála opřít ani do returnu prvního podání.

Ani po ztracené první sadě se právě dnes třicetiletá Pavljučenkovová rozhodně nevzdala a brzy vedla 2:0 a 40:15 při svém podání. Nato zahrála podle rozhodčích eso, které ale Muchová díky využití jestřábího oka opravila na aut, aby následně důležitý gem vybojovala.

„Viděla jsem míček v autu, ale moje předchozí challenge nebyly úplně nejlepší. Nebyla jsem si jistá. Strašně moc mi pomohlo, že jsem tenhle game otočila a hned ji rebrejkla. Potom jsem si podržela servis a vyrovnala, což bylo důležité,“ vyzdvihla čtyřiadvacetiletá Muchová, jež nakonec zvítězila 7:5 a 6:3.

Zápas byl bohatý na ztracená podání, celkově byl hodně nahoru dolů. Jak jste ho dokázala vyhrát?
Ani nevím. Dnes to určitě nebyl můj den. Cítila jsem, že se na nic nemůžu spolehnout – na můj servis, forhend ani bekhend. Soustředila jsem se na to, abych dostala míček přes síť. To byla hlavní věc, o kterou jsem se dnes snažila, jelikož jsem se opravdu necítila nejlíp.

Jak velkou satisfakcí pro vás je, že jste utkání navzdory problémům zvládla?
Že jsem vyhrála ve dvou setech, je pro mě opravdu dobré. Posílí mě to. Snažím se zapomenout na to, jak jsem hrála. Těší mě, jak jsem zápas zvládla mentálně.

Do průběhu duelu zasáhla také přibližně hodinu a půl dlouhá pauza kvůli dešti, která začala v průběhu pátého gemu prvního setu. Jak jste ji trávila?
Na dvacet minut jsem usnula, což bylo fajn, protože jsem ráno brzo vstávala (samotný zápas začal už v 11 hodin britského času, pozn. red.). Dala jsem si nějaké jídlo. Byla jsem ráda, že už se podruhé nepřerušovalo. Bylo to vyrušení z rytmu, ale trochu jsme s tím počítali, protože předpověď na dnešek nebyla nejlepší. Neviděla jsem nějakou nevýhodu. Nezačala jsem podle svých představ, takže jsem to vzala jako šanci na restart a šla zase s chutí do toho.

Už počtvrté v kariéře jste postoupila do druhého týdne grandslamu čili do osmifinále. Co to pro vás znamená?
Jsem ráda, že jsem třikrát vyhrála. Ráda bych se dostávala do druhého týdne, ale neberu to jako samozřejmost. Za postupem do čtvrtého kola je dost práce. Mám radost, že jsem to zopakovala tady ve Wimbledonu, a těším se na druhý týden.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (22.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 19.) 7:5, 6:3