To je jízda! Osmnáctiletá domácí senzace na Wimbledonu dál řádí

- Jan Vojkůvka

Letošní Wimbledon má po prvním týdnu trochu nečekanou hrdinku, které její jízdu turnajem přeje snad každý tenisový fanoušek. Teprve osmnáctiletá Emma Raducanuová, které patří až 338. místo na žebříčku WTA a od pořadatelů obdržela divokou kartu, se stala hodně nečekanou osmifinalistkou travnatého grandslamu.

Pokud jste jméno Emmy Raducanuové během letošního Wimbledonu slyšeli poprvé, není se příliš čemu divit. Osmnáctiletý britský talent, který se narodil v Torontu a má rumunské kořeny, se v minulé sezoně na profesionálním okruhu takřka neukázal. Raducanuová se totiž zaměřila na domácí turnaje, které byly obdobou českých podniků vytvořených kvůli pandemii koronaviru.

Na British Tour vyhrála dvě akce, další cenné zkušenosti sbírala na turnajích Battle of the Brits či na UK Pro Series, a tak trochu vypadla z povědomí širší tenisové veřejnosti.

Ani letos toho bývalá juniorská dvacítka, která s juniorským tenisem praštila v létě roku 2019, příliš neodehrála. Sezonu vlastně zahájila až v červnu na trávě v Nottinghamu, kde ovšem vítězka už tří turnajů ITF prokázala své kvality. Navíc dokázala vyladit formu na domácí vrchol, kde se stala prvotřídní senzací.

„Na začátku, když jsem jela do bubliny, se mě rodiče ptali, jestli si nebalím příliš mnoho zápasových souprav. Ale myslím, že dnes večer budu muset něco vyprat,“ vtipkovala po úspěšném postupu do osmifinále Wimbledonu. Její příběh ovšem začal už zkraje týdne, kdy poprvé vstoupila do bojů v hlavní soutěži grandslamového turnaje.

Byť je členkou až čtvrté stovky světa a za normálních okolností by se nedostala ani do kvalifikace, obdržela na Wimbledon divokou kartu a tu dokázala přetavit v zatím největší úspěchy své kariéry.

Už výhra nad třicetiletou Vitalií Djatčenkovou z Ruska byla překvapivá. Rozhodně však zasloužená. V porovnání s tím, co po tomto utkání následovalo, se však jednalo jen o menší vzdor papírovým předpokladům.

Ve druhém kole si totiž Raducanuová vyšlápla na Markétu Vondroušovou, 42. hráčku světa. Znovu přitom neztratila ani set.

A sobotní třetí kolo? Senzační pouť domácí tenistky ani tentokrát neskončilo. Rumunku Soranu Cirsteaovou porazila ve dvou setech 6:3, 7:5, k čemuž si dopomohla i ziskem osmi gemů v řadě. Nadšení domácích fanoušků nemohlo být větší.

Postupem do osmifinále si Raducanuová zajistila posun na průběžné 175. místo světa. Tímto skokem má rovněž jisté, že bude moci startovat v kvalifikaci US Open a celkově se jí otvírá mnohem více možností, jak rozvíjet kariéru na nejvyšší úrovni.

Stále přitom neřekla poslední slovo. V utkání o postup do čtvrtfinále totiž vyzve Australanku Ajlu Tomljanovicovou, což je rozhodně hratelná soupeřka.