Stojí to za to? Murray přemítá nad svou tenisovou budoucností

- Jan Vojkůvka

Porážka ve třetím kole Wimbledonu s Denisem Shapovalovem jej hluboce zasáhla. Frustrující vyřazení přinutilo Andyho Murrayho dokonce k úvahám, jestli mu tolik dřiny a odříkání za to ještě stojí. „Poslední tři měsíce jsem tak dřel a nejsem schopný hrát tak, jak chci a očekávám. Takže, stojí to za to?“ říkal na tiskové konferenci.

Může být letošní Wimbledon jedním z posledních turnajů, které slavný Brit odehrál? Podle bezprostředních ohlasů z tiskové konferenci v All England Clubu se zdá, že i takové myšlenky Sir Andy má.

„Je všechen trénink a všechna práce, co děláte v posilovně, pokud nejste schopni vylepšit svou hru, vyhrávat zápasy a turnaje, k ničemu? Stojí veškerá práce, kterou děláte, za to?“ přemítal Murray.

Jeho návrat do Wimbledonu, kde naposledy hrál v roce 2017, se přitom mohl změnit v kouzelnou pohádku. Mohl. V prvním kole zvládl čtyřsetový zápas s Nikolozem Basilašvilim, o kolo dál v pěti sadách přetlačil Oscara Otteho. Ale v souboji o osmifinále se Shapovalovem prohrál 4:6, 2:6, 2:6 a jeho mysl zatemnila frustrace a vztek.

„Část mého já říká, že to za to stojí, protože mám skvělé vzpomínky a z tohoto turnaje si odnáším jen to nejlepší. Ale když jsem skončil dnešní zápas, řekl jsem svému týmu, že nejsem spokojený s tím, jak jsem hrál,“ pokračoval Murray, jehož krize započala v létě 2017.

Musel podstoupit několik operací, několikrát byl zraněný, v léčbě dlouho neslavil pokroky a od Wimbledonu 2017 stihl odehrát jen 24 turnajů. Získal sice v roce 2019 titul v Antverpách, ale jinak se po většinu času herně trápil.

„Pokud s mým týmem nepřijdeme na způsob, jak mě udržet na kurtu konzistentněji a nedokážu si nacvičit způsob, abych mohl konkurovat takovým hráčům, pak přijdou na řadu diskuze o tom, co budu dělat dál,“ vyjádřil se britský tenista, podle nějž může přijít i konec kariéry.

„Vložil jsem skutečně hodně do toho, abych se dostal do tohoto bodu, ale nejsem schopen natrénovat a připravit svou hru na to, abych mohl na těchto turnajích hrát tak, jak bych chtěl. Mám pocit, že dokáži mnohem víc, než jsem předvedl,“ dodal s tím, že jeho budoucnost je nyní ve hvězdách.