Držím si dobrý level, můžu porazit kohokoli, věří si po derby Plíšková

- Marek Bartošík

Karolína Plíšková zatím hraje na letošním Wimbledonu ve velké pohodě, výhrou v derby proti bojovnici Tereze Martincové si vysloužila potřetí v řadě účast v osmifinále travnatého grandslamu. Devětadvacetiletá Plíšková sází na zeleném pažitu na maximální agresivitu, a to i ze druhého podání. A nutno říct, že její odvážná taktika přináší ovoce. „Věřím, že když si pro to půjdu, můžu porazit kohokoli. To je můj plán,“ řekla odhodlaně Plíšková.

České derby mezi Karolínou Plíškovou a Terezou Martincovou bylo pro diváky bezesporu příjemným zpestřením denního programu na Wimbledonu, souboji totiž dominovaly krásné dlouhé výměny i vítězné údery z obtížných pozic. Favorizovaná Plíšková sice zvítězila poměrně jednoznačně dvakrát 6:3, na kurtu ale musela dřít dlouhých 98 minut.

„Výsledek úplně neodpovídá tomu, jak zápas vypadal. Odehrály jsme několik vyrovnaných gemů, první dva vlastně trvaly dvacet minut. Ona hrála opravdu dobře, neměla co ztratit. Myslím, že se mi dařilo v důležitých chvílích, také jsem si držela servis. Když to bylo těsné, zahrála jsem opravdu dobré údery,“ pochvalovala si po postupu mezi šestnáctku nejlepších Plíšková.

Na Wimbledonu jste potřetí v řadě v osmifinále a letos působíte obzvlášť jistě. Jak hodnotíte své dosavadní účinkování v All England Clubu?
Ve všech zápasech, které jsem tady zatím odehrála, jsem odvedla dobrou práci. Byla jsem velmi solidní, dobře jsem podávala. Hraji tak, jak chci hrát. Vždy tam budou chyby, ale většinou dělám to, co chci. Zatím je všechno v pořádku.

Co je pro vás důležité k tomu, aby se vám na travnatém povrchu dařilo?
Nemůžu čekat na chyby, musím si pro to jít. Pak můžu porazit kohokoli. To je moje mentální nastavení pro všechny turnaje na trávě.

Zároveň jste agresivnější i při druhém podání, logicky pak dáváte více dvojchyb…
Určitě tady do podání víc chodím. Kick tady moc nefunguje, takže nemá smysl jenom dát podání do kurtu a čekat, co se stane. Když dávám hodně es a pomáhám si i druhým servisem, pak vytvářím tlak na soupeřku.

Dnes jste dokonce zaznamenala eso ze druhého podání, hezky jste tak zareagovala na celkem tři teče sítě, z toho jednu po prvním podání. Šla jste si po těchto patáliích opravdu pro eso?
Tohle mě pobavilo. Když dám první net, beru to jako varování (net znamená, že míček tečuje pásku sítě, pozn. red.). Když se to stalo podruhé, říkala jsem si, že to přece už musím dát přes. Šla jsem do toho a dala eso. Jinak mám ze servisu hodně bodů, z velké části mi vyhrává zápasy.

Při své premiéře jste na Wimbledonu v roce 2012 skončila v prvním kole, pak následovala série pěti druhých kol, nyní jste potřetí v řadě ve čtvrtém kole. Vzestupné tendence si nelze nevšimnout…
Myslím, že hodně záleží na losu. Měla jsem tady pár super zápasů, i když jsem prohrála. Pamatuji si třeba ten s Rybárikovou, která pak šla do semifinále (Plíšková prohrála v roce 2017 se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou 6:3, 5:7 a 2:6, pozn. red.). Byl to těžký los, ale mohla jsem vyhrát. Je potřeba trochu štěstí, aby si to sedlo. Letos je to určitě jeden z těch lepších Wimbledonů. Přijde mi, že všechny mé výkony jsou tak nějak podobné, držím si dobrý level.

Nakolik vám ke kvalitním výkonům pomáhá trenér Sascha Bajin?
Se Saschou jsem fakt maximálně spokojená. Doufám, že nám to vydrží, že se nic nezkazí, protože mám pocit, že i když jsem na začátku roku nehrála úplně nej, tak nám to funguje na kurtu i mimo něj. Jedna z hlavních věcí, kterou mi dává, je jeho pozitivnost. Věří ve mě, není nikdy naštvaný ani negativní. Dává tomu všechno, dává tomu srdce, což je pro mě momentálně nejdůležitější.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) – TEREZA MARTINCOVÁ (87.) 6:3, 6:3