Wimbledon: Plíšková uspěla v derby s Martincovou a je potřetí v řadě v osmifinále

- Redakce

Pátý hrací den Wimbledonu odstartoval atraktivním českým soubojem třetího kola ženské dvouhry, v němž se o postup rvaly Karolína Plíšková s Terezou Martincovou. Lépe si vedla nasazená osmička, která si po výhře dvakrát 6:3 zahraje v All England Clubu už potřetí v řadě osmifinále. Do toho pronikla Plíšková bez ztráty jediného setu. Hned sedm Čechů se představilo ve čtyřhře, z toho někteří i v té smíšené. Původně jich mělo být dokonce devět, nasazené jedničky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou ovšem prošly do druhého kola bez boje.

Hradecká v mixu nevyužila dva mečboly
Lucie Hradecká se na rozdíl od ženské čtyřhry loučí s wimbledonským mixem. Zkušená Češka společně s deblovým parťákem Jonathanem Erlichem v úvodním kole padli s deblem Escobar, Zvonarevová 7:6(5), 6:7(5), 4:6.

Hradecká s Erlichem se dostali do vedení 7:6, 6:5, když poprvé v zápase v jedenácté hře uspěli na returnu. Vzápětí odvrátili tři brejkboly za sebou a vypracovali si dva mečboly, ani jeden však nezužitkovali, v tiebreaku poté neuhájili vedení 3:1. O postupujících rozhodl až třetí set, ve kterém zkušení tenisté měli za stavu 3:2 dva brejkboly, podruhé však soupeřům už podání nevzali. Za stavu 4:4 naopak nepomohli ani čtyři odvrácené brejkboly.

Martincová s Vondroušovou zahájily obratem
Tereza Martincová s Markétou Vondroušovou své úvodní společné utkání na okruhu zvládly. Česká dvojice v prvním kole wimbledonské čtyřhry otočila zápas proti deblu Greyová, Webleyová-Smithová, který porazila 3:6, 7:6(5), 6:4.

Martincová s Vondroušovou už prohrávaly 3:6, 3:5, na poslední možnou chvíli ale poprvé v utkání získaly brejk. Za stavu 5:5 odvrátily čtyři hrozby soupeřek, z toho tři v řadě. Set dospěl do tiebreaku, ve kterém Češky ztratily vedení 3:0 s výhodou dvou minibrejků. Ačkoliv byly pozadu 3:5, čtyřmi úspěšnými míčky v řadě srovnaly na 1:1 na sety. Na začátku třetí sady přišly o náskok brejku, zásluhou rebrejku v pátém gemu ale nakonec slavily postup do druhého kola. O postup do osmifinále vyzvou pátý nasazený debl Aojamaová, Šibaharaová.

Jebavý s Veselým končí v prvním kole čtyřhry
Roman Jebavý s Jiřím Veselým neprošli do druhého kola wimbledonské čtyřhry. Česká dvojice v úvodním zápase na turnaji prohrála s domácím deblem Gray, McHugh 6:7(1), 3:6.

Jebavý s Veselým přitom do zápasu vstoupili skvěle, vedli 3:0. V pátém gemu ale o náskok přišli. Za stavu 4:3 však měli hned tři šance na brejk, ani jednu nevyužili. Set nakonec dospěl do tiebreaku, ve kterém vládli Gray s McHughem. Druhá sada nabídla jediný brejk ve čtvrtém gemu, Jebavý s Veselým naopak za stavu 2:4 nezužitkovali šanci na returnu.

Karolínu Plíškovou vyzve Samsonovová
Karolína Plíšková (13.) zná soupeřku pro osmifinále wimbledonské dvouhry. Devětadvacetiletá tenistka se utká s Ljudmilou Samsonovovou (65.), která ve třetím kole vyřadila přemožitelku Petry Kvitové Sloane Stephensovou (73.) po sadách 6:2, 2:6, 6:4. Samsonovová tak po titulu z Berlína má na kontě deset vítězných zápasů v řadě, s Plíškovou se dosud neutkala.

České derby pro Plíškovou
Karolína Plíšková (13.) zdolala v atraktivním českém derby Terezu Martincovou (87.) dvakrát 6:3 a postoupila na Wimbledonu potřetí v řadě do osmifinále. O tři roky mladší krajanku porazila devětadvacetiletá favoritka bez ztráty setu i ve třetím vzájemném střetnutí, a to navzdory devíti zaznamenaným dvojchybám.

Začátek klání byl ve znamení urputné přetahované, úvodní dva gemy trvaly dlouhých 20 minut. Ve třetí hře se následně radovala Plíšková z prvního brejku a o čtyři gemy později navyšovala na příjmu vedení už na 5:2. Za tohoto stavu promarnila světová třináctka setbol a skrze shodu poprvé ztratila servis, posléze ale zakončila sadu čistou hrou na returnu.

Martincová zlepšila ve druhém setu servis, který si v tom úvodním uhrávala výhradně až přes shody. Klíčové chvíle přišly za stavu 2:2. Pražská rodačka se v maratonském gemu propracovala na příjmu rovnou ke čtyřem brejkovým možnostem, Plíšková je ale všechny odvrátila a získala klíčový gem pro sebe. Následně bodovala z jediného brejkbolu i na příjmu a čistou hrou na podání utekla do trháku. Martincová posléze rovněž čistou hrou snížila na 5:3, vzápětí ovšem Plíšková zápas skrze třetí proměněný mečbol doservírovala.

„Výsledek úplně neodpovídá tomu, jak zápas vypadal. Odehrály jsme několik vyrovnaných gemů, první dva vlastně trvaly dvacet minut. Ona hrála opravdu dobře, neměla co ztratit. Myslím, že se mi dařilo v důležitých chvílích, také jsem si držela servis. Když to bylo těsné, zahrála jsem opravdu dobré údery,“ uvedla na tiskové konferenci Plíšková.

Rozhovor s Karolínou Plíškovou je k dispozici zde.

Povídání s Terezou Martincovou je k dispozici zde.

Bouzková s Hradeckou vyhrály popáté v řadě
Marie Bouzková s Lucií Hradeckou vstoupily do wimbledonské čtyřhry úspěšně. Vítězky červnového podniku WTA v Birminghamu, jež v All England Clubu zastávají pozici šestnáctého nejvýše nasazeného páru, přehrály v úvodním kole za hodinu a půl 7:6(4) a 6:2 krajanku Renatu Voráčovou s Miju Katóovou z Japonska. Druhé jmenované se za stavu 2:2 v úvodním dějství radovaly z prvního brejku, v jejich případě šlo ale zároveň i o ten poslední, zatímco Bouzková s Hradeckou v průběhu zápasu "loupily" na příjmu ještě třikrát. V dalším kole čeká českou dvojici Ruska Anna Blinkovová s Němkou Annou-Lenou Friedsamovou.

Krejčíková se Siniakovou postoupily bez boje
V pátý hrací den měly do wimbledonské čtyřhry vstoupit nasazené jedničky a šampionky z roku 2018 Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Po odhlášení se francouzských protivnic Alizé Cornetové s Fionou Ferrovou ovšem trojnásobné grandslamové vítězky postoupily do 2. kola bez boje.

V ženské čtyřhře se tak představí během pátku "pouze" pět Češek. Marie Bouzková s Lucií Hradeckou vyzvou krajanku Renatu Voráčovou s Japonkou Katóovou. Tereza Martincová si pak po dvouhře střihne debla s Markétou Vondroušovou. Soupeřkami budou domácí Britky Greyová s Webleyovou-Smithovou. Hned pět Čechů se posléze představí rovněž v mixu.

3. kolo mužské dvouhry
Fabio Fognini (ITA, 31.) – Andrej Rubljov (RUS, 7.) 3:6, 7:5, 4:6, 2:6
Frances Tiafoe (USA, 57.) – Karen Chačanov (RUS, 29.) 3:6, 4:6, 4:6
Cristian Garín (CHI, 20.) – Pedro Martínez (ESP, 107.) 6:4, 6:3, 4:6, 6:4
Diego Schwartzman (ARG, 11.) – Márton Fucsovics (HUN, 48.) 3:6, 3:6, 7:6(6), 4:6
Dominik Köpfer (GER, 62.) – Roberto Bautista Agut (ESP, 10.) 5:7, 1:6, 6:7(4)
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Denis Kudla (USA, 114.) 6:4, 6:3, 7:6(7)
Daniel Evans (GBR, 26.) – Sebastian Korda (USA, 50.) 3:6, 6:3, 3:6, 4:6
Denis Shapovalov (CAN, 12.) – Andy Murray (GBR, 118.) 6:4, 6:2, 6:2

3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) – TEREZA MARTINCOVÁ (87.) 6:3, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 9.) – Irina Beguová (ROU, 79.) 6:1, 6:0
Maria Camila Osoriová Serranová (COL, 94.) – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) 0:6, 3:6
Shelby Rogersová (USA, 46.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 20.) 1:6, 4:6
Ljudmila Samsonovová (RUS, 65.) – Sloane Stephensová (USA, 73.) 6:2, 2:6, 6:4
Ons Džabúrová (TUN, 24.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 12.) 5:7, 6:3, 6:2
Viktorija Golubicová (SUI, 66.) – Madison Brengleová (USA, 82.) 6:2, 6:1
Elise Mertensová (BEL, 16.) – Madison Keysová (USA, 27.) 5:7, 3:6

1. kolo mužské čtyřhry
JEBAVÝ, VESELÝ – Gray, McHugh (oba GBR) 6:7(1), 3:6

1. kolo ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Cornetová, Ferrová (obě FRA) bez boje
BOUZKOVÁ, HRADECKÁ – Katóová (JPN), VORÁČOVÁ 7:6(4), 6:2
Greyová, Webleyová-Smithová (obě GBR) – MARTINCOVÁ, VONDROUŠOVÁ 6:3, 6:7(5), 4:6

1. kolo smíšené čtyřhry
Erlich (ISR), HRADECKÁ – Escobar (ECU), Zvonarevová (RUS) 7:6(5), 6:7(5), 4:6
JEBAVÝ, VONDROUŠOVÁ – Begemann, Heisenová (oba GER) 6:4, 3:6, 6:3
Monroe (USA), VORÁČOVÁ – O´Mara, Greyová (oba GBR) 6:4, 6:3
M. López (ESP), BOUZKOVÁ – Purcell (AUS), Kosťuková (UKR) 3:6, 4:6

Kompletní program a výsledky 5. hracího dne Wimbledonu naleznete na webu turnaje