Máme opravdu dobrý a silný tým, věří Karolína Plíšková

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Fedcupové finále se blíží, zbývá už jen pár dní a české tenistky budou moci dosáhnout zlatého hattricku a zisku pátého titulu za posledních šest let. Motivace rozhodně nechybí, vítězná nálada a odhodlanost panovala i na nedělní tiskové konferenci, na které se představila i Karolína Plíšková, účastnice letošního Turnaje mistryň.

Páté finále za posledních šest let. Bilance, kterou se může pyšnit fedcupový tým Petra Pály. „Je to neskutečný úspěch pro celou Českou republiku a pokaždé tam jsou vlastně jiné hráčky. To jen ukazuje, že máme pokaždé opravdu dobrý a silný tým,“ má radost Plíšková, která byla členkou vítězné sestavy v minulém roce proti Ruskám.

Doufám, že to zase zakončíme jako loni. To by byl samozřejmě hezký konec sezony pro všechny z nás. Doufám, že to vyjde a že se zmátoříme na poslední týden tenisu. Uděláme pro to všechno,“ je odhodlána česká jednička, která bude společně s Petrou Kvitovou s největší pravděpodobností nejvíce vytíženou tenistkou v českém týmu.

Únava z dlouho sezony je pochopitelná, Plíšková však po Turnaji mistryň měla pár dní volna, aby nabrala nové síly před posledními duely v kalendářním roce 2016. „Teď už je to poslední týden tenisu a vlastně maximálně dva, tři zápasy. Takže se na to ještě připravím a doufám, že odvedu nějaký dobrý výkon o víkendu.

Zajímavou změnou je také cesta do Francie autem, na což bývala zvyklá spíše v začátcích své tenisové kariéry a na cestování po zemi by musela spíše zahloubat ve vzpomínkách. „V posledních letech moc ne, protože autem se toho moc objet nedá. Turnaje jsou všechny daleko, takže všude létáme. Ale samozřejmě dříve, když jsem začínala, tak jsme toho autem objeli hodně,“ vzpomíná Plíšková.

Z Prahy do Štrasburku vyrazila v neděli polovina týmu, s Plíškovou jela také Lucie Hradecká. Zbytek výběru Petra Pály se připojí až později.

Přesně nevím, kdy holky dorazí, ale Petra ještě dnes hraje,“ řekla během nedělní tiskové konference Plíšková, která v tu chvíli ještě nevěděla, že Kvitová nakonec turnaj WTA Elite Trophy celý vyhraje. „Kapitán říkal, že dorazí nejpozději v úterý. Ale na tohle jsme zvyklé a myslím, že se do víkendu připraví obě, jak Petra, tak Bára. Jsou to výborné hráčky, a i když budou třeba pod lehkou únavou, tak Petra je teďka ve skvělé formě, takže by to neměla být překážka,“ myslí si Plíšková.

Od samotného zápasu s Francouzkami očekává zajímavé střetnutí. Přesto, pokud by si měla něco přát, pak by to bylo rozhodnutí už během dvouher. „V deblu jsou hodně nepříjemné, takže já doufám, že máme tým, který může porazit jejich singlistky a že jsme lepší v singlu. Takže doufám, že na čtyřhru vůbec nemusí dojít,“ uvedla.

Reprezentační povinnosti bere také jako odreagování, ač do zápasů chodí naplno, snaží se z netradičních situací načerpat hodně energie. „Je to samozřejmě jiné, než na normálních turnajích. Skoro se tam ani nepotkáme, tam se akorát pozdravíme. Takže tady jako by ty večeře a týmová atmosféra a další věci, je to jiné a párkrát za rok je to příjemné.
 
Plíšková pevně věří, že závěr sezony bude úspěšný, zároveň však už vyhlíží konec ročníku. Ale Fed Cup je speciální událost a možnost být součástí reprezentačního týmu společně s kamarádkami je velkou motivací. „Těším se. Je to poslední týden v sezoně, poté už budu mít dovolenou. Půl roku jsme nehrály, tak jsem ráda, že se všechny sejdeme a pokusím se to užít,“ dodala.