Kristýna Plíšková: o rošádě soupeřek, zázračné otočce i klouzavých kurtech

- Marek Bartošík

Velmi důležité vítězství si na Wimbledonu připsala Kristýna Plíšková, která tak přerušila sérii sedmi porážek. Aktuálně 106. tenistka žebříčku WTA přitom v souboji s australskou náhradnicí Astrou Sharmaovou od začátku až skoro do konce utkání zaostávala, koncovku ale strhla na svou stranu čtyřmi vyhranými gemy v řadě. „Už jsem si říkala, jestli teď nevyhraju, tak už nikdy. Taky to tam padalo. Jsem ráda, že to tady vyšlo,“ zmínila šampionka z juniorského Wimbledonu 2010.

Letošní sezóna byla až dosud pro Kristýnu Plíškovou velkou noční můrou. Levoruká tenistka zvítězila před Wimbledonem pouze ve třech zápasech z dvanácti, všechny své úspěchy navíc zaznamenala v tříkolové kvalifikaci turnaje v Dauhá.

Výhra 3:6, 6:4 a 6:4 nad Astrou Sharmaovou je tak pro Plíškovou velmi důležitým krokem. „Popravdě nevím, jak jsem to otočila. Celý zápas jsem prohrávala, nemohla jsem se do toho dostat, byla jsem psychicky dole. Říkala jsem si, že by bylo dobré taky nějaký zápas otočit. Jsem ráda, že se to trošku přehouplo na moji stranu. Ona znervózněla a já jsem pak vybojovala spoustu míčů,“ shrnula Plíšková, která prohrávala o set a brejk a poté ještě 2:4 ve třetím dějství.

Původně jste měla nastoupit proti Dance Koviničové z Černé Hory, nakonec ji nahradila šťastná poražená z kvalifikace Astra Sharmaová. Kdy jste o této změně dozvěděla?
Dozvěděla jsem se to dvacet minut před zápasem, což nebylo nic moc. Byla jsem nastavená na Koviničovou, takže jsem z toho byla nesvá. Říkala jsem si, že když je lucky loser (šťastná poražená, pozn. red.), tak že už fakt musím vyhrát. Jsem ráda, že jsem to ubojovala.

Když jsme se v Paříži bavili o vašem bolavém ramenu, řekla jste, že v tréninku nemůžete pořádně servírovat. Jak je na tom teď?
Je to na dobré cestě. Musím pořád cvičit a nemůžu si dělat, co chci. Přijde mi, že servis není dobrý, ale rameno mě nebolí.

Na Wimbledon máte krásné vzpomínky – získala jste na něm juniorský titul a také si zahrála třetí kolo mezi dospělými. Co pro vás travnatý grandslam znamená?
Cítím se tady dobře, ale výsledky bych čekala lepší (Kristýna Plíšková má nyní v hlavní soutěži Wimbledonu bilanci pět výher a devět porážek, pozn. red.). Zatáčka ze servisu už ale tolik nefunguje, kurty nejsou tak rychlé a míče skáčou nízko, což je pro mě horší.

Právě na travnatý povrch je letos na Wimbledonu řada stížností. Novak Djokovič v obou svých zápasech opakovaně uklouzl, Serena Williamsová nebo Adrian Mannarino se dokonce zranili. Je to letos opravdu horší?
Nepřišlo mi to. Ale rozehrávka ráno byla strašná, měla jsem plné boty trávy. Během rána se zranili čtyři hráči včetně Koviničové. Strašně to klouže. Všichni říkají, že to je měkké. Nevím, jestli s tím nemůžou nic dělat.

V dalším kole vás čeká finalistka Roland Garros Anastasija Pavljučenkovová. Nakolik je podle vás dobrou travařkou?
Nevím, jak hraje na trávě. Budu se muset podívat. Když budu schopná hrát jako v tréninku, tak na trávě můžu hrát s kýmkoli. Ona hraje skvěle, určitě si dost věří. Hrála jsem s ní v Dauhá, kde podala skvělý výkon (Pavljučenkovová v utkání zvítězila 6:2 a 6:3, pozn. red.). Nejsem favoritka, můžu jenom překvapit.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (106.) – Astra Sharmaová (AUS, 127.) 3:6, 6:4, 6:4