Břišní sval drží. Konečně servíruji naplno, hlásí spokojená Muchová

- Marek Bartošík

Karolína Muchová je zpět v All England Clubu, kde předloni okouzlila tenisový svět svou jízdou do čtvrtfinále Wimbledonu. Elegantně hrající Češka se na travnatý grandslam vrátila pohodovou výhrou nad Číňankou Šuaj Čang, členkou elitní čtyřicítky žebříčku WTA. „Mám odsud jen dobré vzpomínky. Hru na trávě si užívám, miluji to tady,“ netajila na tiskové konferenci Muchová.

Bez výraznějších potíží se s náročným losem pro první kolo Wimbledonu vypořádala Karolína Muchová, která si poradila se Šuaj Čang po setech dvakrát 6:3. Česká tenistka si k vítězství pomohla 26 vítěznými údery, přičemž na servisu nastřílela šest es.

„Pomohlo mi, že jsem brzy získala brejk. Snažila jsem se zvyknout si na kurt, protože jsem na zápasovém kurtu netrénovala. První zápasy jsou vždy ošidné. Ona ví, jak hrát na trávě. Na začátku druhého setu se mi trochu nezadařilo, ale vrátila jsem se,“ okomentovala Muchová.

Světová dvaadvacítka se na svůj vstup do turnaje pořádně načekala, původně měla zahájit svou kampaň už v úterý. Zmíněný odklad jí ale přišel vhod. „Přiletěli jsme až ve čtvrtek večer, byla jsem asi jedna z posledních, co dorazila. Spíš jsme byli rádi, že jsme si mohli jeden den navíc zatrénovat a zvyknout si na trávu, protože přeci jen jsem se v Praze připravovala na betonu. Jediná nevýhoda je, že hraji hned ve čtvrtek, ale jinak úplně v pohodě,“ poznamenala Muchová.

Nicméně ani absence volného dne mezi utkáními jí nějak nerozhodí – vždyť dnes strávila na kurtu pouhých 66 minut. „Ušetřila jsem energii. Preferuji ale volný den mezi zápasy, kdy si můžu odpočinout,“ objasnila.

Mnohem podstatnější informací je, že semifinalistka letošního Australian Open přicestovala do Londýna ve velmi dobrém zdravotním stavu. Na rozdíl od předchozích turnajů už se tak nepotýká se zraněním břišního svalu, s nímž laborovala od australského turné.

„Tráva je náročnější na bedra a kolena, ale pro mě je hlavní břišní sval, který teď drží. Mohla jsem naplno servírovat, což jsem ještě tenhle rok nemohla. Nechci to zakřiknout, ale držím a nemám žádné větší zranění. Zatím super,“ řekla Muchová.

První kolo Wimbledonu bylo pro šikovnou hráčku teprve druhým letošním startem na travnatém povrchu – ten první si připsala na turnaji v Berlíně, kde v úvodním kole podlehla Rusce Veronice Kuděrmetovové ve třech setech.

„Po Berlínu jsem si dala pár dnů volna, jela jsem si trošku oddechnout domů do Olomouce, abych se na tenis a Wimbledon zase víc těšila. Pak jsme se s (trenérem) Davidem Kotyzou a (fyzioterapeutem) Michalem Novotným připravovali v Praze na betonu. Tady už to jen dolaďujeme a snažíme se, aby to bylo zápas od zápasu lepší,“ ohlédla se za svým nedávným programem.

Navzdory menší vyhranosti na zeleném pažitu si opatrná Muchová v All England Clubu poradila s kluzkým povrchem, na němž se letos zranili třeba Adrian Mannarino, Serena Williamsová nebo Danka Koviničová.

„Zápasový kurt byl kluzčí, ale to je tím, že posledních pár dní pršelo a ve vzduchu je pořád cítit vlhkost. Navíc nesvítí slunce, aby povrch vysušilo. Snad vysvitne, protože kurty jsou opravdu kluzčí, než by mohly být,“ doplnila Muchová, která se ve čtvrtek utká s Italkou Camilou Giorgiovou (62.).

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (22.) – Šuaj Čang (CHN, 37.) 6:3, 6:3