Chci být světovou jedničkou, hlásí Kvitová po titulu v Ču-chaji

- Jan Vojkůvka

Parádní jízda turnajem WTA Elite Trophy byla zakončena ziskem devatenáctého titulu v kariéře Petry Kvitové, která v žádném ze čtyř utkání neztratila set a zakončila sezonu na okruhu nejlépe, jak mohla. Navíc dění posledních týdnů a měsíců, kdy se mění tenisté na pozicích světových jedniček ji inspiruje k tomu, aby se nadále o tento úspěch pokoušela.

Čína je pro mě šťastné místo a jsem ráda, že jsem tu mohla být. Odehrála jsem skvělý týden a jsem strašně šťastná za to, co se tu odehrávalo,“ řekla při slavnostním ceremoniálu česká tenistka, která převzala svůj druhý letošní titul.

Přitom to dlouho vypadalo, že sezona příliš úspěšná nebude. Petra vypadla z první desítky, na turnajích se jí tolik nedařilo, ale po olympiádě v Riu, kde získala bronzovou medaili, přišel dlouho očekávaný zvrat. Česká tenistka se začala prosazovat, získala titul ve Wu-chanu, byla ve finále v Lucemburku a nyní ovládla WTA Elite Trophy.
 
Je to skvělý turnaj. Samozřejmě musím pogratulovat Elině za to, co se jí letos povedlo, udělala velký pokrok,“ obrátila se ke Svitolinové, kterou porazila 6:4, 6:2, přičemž v prvním setu prohrávala 1:4. „Nemohu zapomenout poděkovat sponzorům a těm, co připravovali tento turnaj, ale také celou sezonu WTA. A samozřejmě, mám tu jen jednoho člena mého realizačního týmu, který při mě vždy stál, takže i Davidovi bych chtěla poděkovat,“ zmínila Davida Vydru, který s ní v Ču-chaji byl.

Hrála agresivněji, tak jsem převzala iniciativu

Následně se druhá vítězka WTA Elite Trophy přesunula na tiskovou konferenci, kde rozdávala úsměvy a očima klouzala po nové trofeji do sbírky, kterou vybojovala po asi nejlepších výkonech v této sezoně. Její tenis v Ču-chaji byl skutečně vynikající a i Petra si to uvědomovala.

Vítězství nad Svitolinovou se nakonec rodilo relativně snadno, ač prohrávala 1:4, uhrála následně sedm gemů v řadě a dostala soupeřku pod kýžený tlak, který plánovala od samého začátku zápasu. „Věděla jsem, že to mám stále ve svých rukou,“ svěřila se Kvitová.

Cítila jsem, že na začátku zápasu hraje trochu více agresivně než já. Tak jsem se zkoušela dostat více do rytmu, abych mohla hrát agresivnější tenis, možná trochu delší výměny, přes které bych se dostala do zápasu a byla schopná hrát,“ řekla na tiskové konferenci.

Myslím, že se mi to povedlo. Začala jsem lépe servírovat, ač jsem měla více dvojchyb, než jsem si přála. Ale myslím, že jsem našla způsob, jak ji porazit. Hrála jsem s ní už ve Wu-chanu, kde jsem s ní byla o brejk pozadu, stejně jako tady na začátku,“ zavzpomínala Kvitová. „Ale věděla jsem, že stále není konec, tak jsem zkoušela hrát míček po míčku,“ dodala.

Chci být světovou jedničkou

Nyní má stále před sebou ještě jeden cíl. Bývalá světová dvojka sice letos vypadla z první desítky, ale pouze návrat neplánuje. Jejím snem a plánem na další období je konečně dosáhnout na samotný vrchol.

Pozice světové jedničky v mé kariéře stále chybí, abych pravdu řekla. A myslím, že bez tohoto cíle bych pravděpodobně tenis už ani nehrála,“ byla nečekaně upřímná Kvitová. „Stále mám motivaci hrát lépe, zlepšovat se na kurtu i mimo něj, vyhrávat nějaké turnaje, grandslamy a samozřejmě se tím dostat výš, než jsem kdy byla,“ podotkla.

Vím, jak složité to je. Ale viděli jsme, jak to Angie dokázala,“ hledá inspiraci u Němky Kerberové. „Jsem si jistá, že je to skvělá věc. Anebo Andy,“ vyřkla druhou inspiraci k boji o tenisový trůn. „Pogratulovala jsem mu, protože si myslím, že je to obrovský úspěch. Myslím, že udělal vše, co bylo možné, aby se tam dostal a já jsem za něho šťastná,“ usmála se česká tenistka.

Ještě před plány na boj o pozici světové jedničky v další sezoně (nebo sezonách následujících), a také zaslouženou dovolenou po dlouhém roce, ji čeká finále Fed Cupu ve Štrasburku. „Můžeme si věřit a být sebevědomí, že vybojuje zase titul. Myslím, že máme skvělý tým a uděláme vše, co budeme moci. Tuto soutěž milujeme. Bude to skvělý týden a víkend bude ještě více speciální. Budou to poslední dva zápasy sezony, takže každý do toho dáme vše, co nám tělo a mysl dovolí, a uvidíme. Doufám, že štěstí bude na naší straně,“ řekla.