Wimbledon jako výzva. Hrála jsem nad očekávání dobře, těší debutantku Krejčíkovou

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková vstupovala do Wimbledonu jako šampionka posledního grandslamu (Roland Garros), ale zároveň jako debutantka v hlavní soutěži slavného travnatého turnaje. Tenistka z Ivančic zvládla své první singlové vystoupení v All England Clubu na jedničku, když bez ztráty podání přehrála talentovanou Dánku Claru Tausonovou 6:3 a 6:2. „Hrála jsem dobře, až nad očekávání dobře. Jsem spokojená, byl to dobrý výkon,“ pochvalovala si Krejčíková.

Poprvé od senzační jízdy za titulem na Roland Garros se v ostrém klání objevila Barbora Krejčíková. A návrat do turnajového kolotoče to byl znamenitý – vždyť nová česká hvězda povolila osmnáctileté Claře Tausonové za 70 minut pouze pět her.

Ačkoliv šampionka Roland Garros odvrátila všech pět brejkbolů mladičké soupeřky, právě svůj výkon na servisu po utkání zkritizovala.

„Nejhorší na mé hře byl servis. Nicméně i když mi nešel servis, našla jsem cestu, jak vyhrát jinak. To je ta nejdůležitější zpráva, že se nezhroutím a dokážu reagovat,“ vyhodnotila úspěšná turnajová debutantka.

Na svůj premiérový start v hlavní soutěži Wimbledonu si musela Krejčíková kvůli dešti několik hodin počkat. „Čekání na zápas bylo nepříjemné,“ uznala světová sedmnáctka. „Rozehrála jsem se, pak jsem se šla najíst. Moc jsem se nenajedla, protože jsem nevěděla, jak bude předchozí zápas dlouhý. Byl docela dost. Měla jsem jít na kurt, začalo pršet a pršelo a pršelo. Takže jsem ležela a spala. Ještě jsem se trošku najedla před zápasem, teď si dám ještě večeři a jedu hodinu na hotel,“ hlásila na večerní tiskové konferenci.

Vzhledem k sérii třinácti vítězných duelů a úspěšné wimbledonské premiéře kdekoho překvapí, že je Krejčíková při povídání o svých schopnostech a potenciálu na travnatém povrchu nadále velmi opatrná.

„Nemám žádné zkušenosti, je to prostě jiné. Beru spíš jako výzvu, abych se na trávě naučila hrát a abych na ní třeba v následujících letech mohla hrát dobře. To je můj cíl pro tenhle turnaj. Potřebuju, aby mě tráva poslouchala a abychom byly v symbióze,“ dumala šampionka wimbledonské čtyřhry z roku 2018.

Pětadvacetiletá Češka sice má ze zeleného pažitu bohaté deblové zkušenosti, v singlu se na ně ale příliš spolehnout nemůže. „Je to úplně jiná disciplína. V singlu si to musím uhrát sama, musím pokrýt větší část kurtu. Tráva je specifická, dost nepředvídatelná,“ poznamenala Krejčíková, která se ve druhém kole utká s Němkou Andreou Petkovicovou (130.). Dočká se dalšího vylepšení turnajového maxima?

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
Clara Tausonová (DEN, 93.) –⁠ BARBORA KREJČÍKOVÁ (17.) 3:6, 2:6