Oslavenec Mannarino sahal po senzaci, pak se zranil. Byl lepším hráčem, přiznal Federer

- Marek Bartošík

Osminásobný šampion turnaje Roger Federer (8.) se v prvním kole Wimbledonu pořádně natrápil proti Adrianu Mannarinovi (41.), když prohrával 1:2 na sety. Francouzský outsider ale ve čtvrté sadě za stavu 2:4 a 15:0 ze svého pohledu na returnu během výměny podklouzl a poranil si koleno. Ačkoliv ještě dohrál čtvrté dějství, nakonec zápas po jediném odehraném fiftýnu v pátém setu skrečoval.

Adrian Mannarino si mohl ke svým 33. narozeninám nadělit parádní dárek, když mu scházel pouhý set k senzačnímu vítězství nad dvacetinásobným grandslamovým šampionem Rogerem Federerem.

Francouzský tenista ale nakonec opouštěl centrální dvorec v All England Clubu velmi smutný, jelikož po osudném uklouznutí nebyl pro zranění kolene schopen pokračovat. Duel tak skončil po dvou hodinách a 44 minutách poměrem 6:4, 6:7(3), 3:6 a 6:2 pro švýcarského favorita, jenž má nyní s Francouzem bilanci 7:0 na zápasy.

Devětatřicetiletý Federer se při vstupu do svého oblíbeného grandslamu trápil v mezihře, když napáchal hned 45 nevynucených chyb (pouze tři z nich byly dvojchyby). Kromě toho zahrál 54 vítězných úderů včetně 16 es.

„Je to hrozné, jeden úder může změnit výsledek utkání, sezóny, kariéry. Přeji mu vše dobré a doufám, že bude brzy zpět na kurtech. Mohl tento zápas vyhrát, byl lepší, měl jsem štěstí,“ řekl v rozhovoru na kurtu Federer.

Švýcarský elegán útočí na Wimbledonu na svůj 21. grandslamový titul, zatím naposledy se radoval na Australian Open 2018. Jeho vyzyvatelem ve druhém kole bude další Francouz Richard Gasquet (56.), který platí jako dvojnásobný wimbledonský semifinalista za elitního travaře. Aby Federer udržel naději na svou devátou trofej z Wimbledonu, bude muset předvést proti solidnímu soupeři kvalitní výkon.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
Roger Federer (SUI, 8.) – Adrian Mannarino (FRA, 41.) 6:4, 6:7(3), 3:6, 6:2 skreč Mannarino