Hrála velmi dobře, řekla o své přemožitelce Kvitová. Čím ji překvapil centrální kurt?

- Marek Bartošík

Letošní mise Petry Kvitové na jejím milovaném Wimbledonu skončila už po prvním utkání. Dvojnásobná turnajová šampionka v něm podlehla na centrálním dvorci sebevědomé Američance Sloane Stephensové 3:6 a 4:6. „Nevěděla jsem, že na trávě dokáže zahrát tak dobře. Jednou jsem tu s ní trénovala a moc se jí nedařilo. Trochu mě dneska překvapila. Nekazila, dobře se pohybovala a výborně podávala,“ pochválila svou přemožitelku Kvitová.

Pouhých osm vítězných úderů zaznamenala Petra Kvitová v souboji grandslamových vítězek proti Sloane Stephensové. Česká lvice se v atraktivním klání nemohla opřít o žádný ze svých úderů, přičemž potíže jí dělal především servis.

„Nebylo to zase tak hrozné jako v Německu, ale stejně mi to nešvihalo tak, jak bych úplně chtěla. Ale taky vím, že jsem nic nenatrénovala a nic nenaservírovala. Šla jsem po zranění hned do zápasů, kdy jsem hned musela podávat naplno a tělo s tím trošku bojovalo,“ vyprávěla na tiskové konferenci Kvitová.

Světová desítka si na Roland Garros při plnění mediálních povinností nešťastně poranila kotník, na kurty se vrátila až minulý týden na travnaté akci v Bad Homburgu, kde uhrála semifinále. Její příprava na travnatý grandslam tak ani zdaleka nebyla ideální. A k tomu vyfasovala hned do úvodní rundy ostřílenou Stephensovou, která má ve sbírce trofej z US Open 2017.

„Byl to určitě těžký los, ale cítila jsem, že schopnosti na vítězství mám. Jenže jsem je ze sebe nedokázala vydolovat. Bylo to opravdu těžké. Ona hrála velmi dobře, byla lepší. Těžko se mi hledalo něco, co by na ni platilo,“ vyzdvihla výkon své soupeřky Kvitová.

„Dnes bylo hrozně těžké najít, o co bych se mohla opřít. Servis mi nefungoval, neudělala jsem přímé body z podání a hodně se hrálo. Ani na returnu mi to zpočátku nešlo. Druhý set už byl vyrovnaný, šance jsem tam měla. Bohužel jsem na brejkboly dvakrát zkazila return z druhého podání, tohle se nemělo stát,“ ohlédla se za svým vlastním výkonem šampionka Wimbledonu z let 2011 a 2014.

Specifickou roli dnes hrál také neopotřebovaný povrch na centrálním dvorci. Ten v úvodním utkání přivodil potíže třeba dvojnásobnému obhájci trofeje Novaku Djokovičovi, který opakovaně uklouzl a skončil na zemi.

„Od začátku zápasu jsem se na kurtu necítila moc dobře. Cítila jsem, že to klouže a v hlavě jsem to trošku měla. Trochu jsem se bála pohybu. Kurt byl jinačí, tráva mi přišla vyšší, míč někdy hrozně sklouznul, někdy se zase zastavil. Nemohla jsem najít rytmus, který bych potřebovala,“ přiznala česká reprezentantka, jež se podělila také o jednu velmi dobrou zprávu. „Kotník byl v pořádku, což je pro mě hodně důležité,“ informovala.

Kvitová je zároveň ráda, že v jejím oblíbeném All England Clubu odehrála po zrušeném loňském ročníku alespoň jeden zápas. „Miluju tohle místo a jsem ráda, že jsem se sem po dvou letech mohla vrátit. A vím, že jsou horší a těžší věci na světě než jedna porážka. Bolí to, ale v životě jsou důležitější věci,“ doplnila.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
Sloane Stephensová (USA, 73.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 6:3, 6:4