Pády i galapředstavení na podání. Djokovič na Wimbledonu prodloužil vítěznou sérii

- Marek Bartošík

Dvojnásobný obhájce trofeje Novak Djokovič (1.) sice v úvodu utkání prvního kola Wimbledonu zaváhal, nakonec ale porazil domácí divokou kartu Jacka Drapera (253.) za přesně dvě hodiny 4:6, 6:1, 6:2 a 6:2. Pětinásobný wimbledonský šampion tak zapsal už patnáctou výhru v řadě na nejslavnějším tenisovém turnaji světa.

Nebylo to ani zdaleka suverénní zahájení poutě za dvacátým grandslamovým titulem v jeho kariéře. Novak Djokovič v prvním setu s britským outsiderem Jackem Draperem ztratil podání, nevyužil sedm brejkbolů a ještě ke všemu se trápil s klouzavým, zatím neopotřebovaným travnatým povrchem.

Počínaje druhým setem už vítěz nedávného Roland Garros našel svou hru a i díky 25 esům si vysloužil poměrně pohodlné čtyřsetové vítězství.

„Na brejkboly v prvním setu jsem několikrát uklouzl. Řekl bych, že tráva byla asi kvůli (zatažené) střeše trochu navlhlá. Nicméně jsem předvedl velmi dobrý výkon. Těší mě, jak jsem hrál ve druhém, třetím a čtvrtém setu. A na servisu jsem odehrál jedno ze svých nejlepších utkání,“ uvedl na tiskové konferenci Djokovič.

Čtyřiatřicetiletý Srb vypálil více es v jednom zápase pouze jednou – na letošním Australian Open v duelu s Francesem Tiafoem (26). Zároveň se mu povedl husarský kousek, když zahrál v závěrečném gemu třetí sady čtyři esa v řadě.

Majitel 19 grandslamových titulů dnes ztratil při svém podání jen 14 fiftýnů, a natáhl tak svou vítěznou šňůru v All England Clubu na 15 zápasů. Jeho posledním přemožitelem na travnatém grandslamu zůstává Tomáš Berdych ze čtvrtfinále ročníku 2017 (Djokovič tehdy skrečoval za stavu 6:7 a 0:2 kvůli zranění lokte).

Dalším soupeřem světové jedničky Djokoviče, který už letos oslavil tituly na Australian Open, v Bělehradě a na Roland Garros, bude vítěz souboje mezi někdejším finalistou turnaje Kevinem Andersonem (102.) a chilským kvalifikantem Marcelem Tomasem Barriosem Verou (209.).

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) 
– Jack Draper (GBR, 253.) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2