Krejčíková před premiérou ve Wimbledonu: Vedle Rogera a Sereny nechcete chybovat

- Radek Štohl

Čeká ji velká premiéra. Vůbec poprvé v kariéře si ve Wimbledonu zahraje hlavní soutěž dvouhry. Barbora Krejčíková však rozhodně nebude patřit k žádným otloukánkům, i díky trofeji na nedávném French Open na pětadvacetiletou tenistku bude upřena velká pozornost. „Nemyslím si, že budu mít více sebevědomí, je tady pořád hodně holek, které hrají výborně. Musím se vrátit na zem a zkusit se dál zlepšovat, jinak bych s nimi nemohla hrát dál. Kdybych ustrnula, už bych nikdy nebyla dobrá," uvědomuje si aktuálně sedmnáctá hráčka žebříčku dvouhry.

Jsou to přesně dva týdny. Dva týdny od chvíle, kdy Barbora Krejčíková senzačně zvítězila ve dvouhře French Open, zásluhou čehož si dokráčela pro šestou grandslamovou trofej. O den později s Kateřinou Siniakovou ve čtyřhře vybojovala sedmý titul. Od té doby především trávila čas s rodinou. „Hodně věcí bylo jinak – hodně lidí mě chtělo vidět, podepsat se, mít fotku, což není běžné. Nikdy předtím  se mi to nestalo, ale dosud se s tím vyrovnávám dobře," usmívá se skromná Češka, která po krátkém odpočinku znovu naběhla do tréninkového tempa.

Jak ovšem přiznává, únava na ni po náročném programu padla. „Bylo toho hodně. Upřímně je ale lepší být tady než doma, kde to na mě padalo ze všech stran. Zde jsem zavřená v bublině na hotelu a na tenisu," líčí Barbora Krejčíková z Londýna před zahájením třetího grandslamového turnaje sezony.

Kdo si před začátkem Roland Garros dovolil Krejčíkovou podcenit, po skvělém turnaji ve Francii na to musí zapomenout. Tenistka pocházející z Brna naopak doufá, že se na kurtu pro ni nic nezmění. „Nemyslím si, že budu mít více sebevědomí, je tady pořád hodně holek, které hrají výborně. Musím se vrátit na zem a zkusit se dál zlepšovat, jinak bych s nimi nemohla hrát dál. Kdybych ustrnula, už bych nikdy nebyla dobrá. Lidé mě jinak uvidí, budou mít vyšší očekávání, ale já si na sebe tlak nedávám. Dosáhla jsem, čeho jsem chtěla. Tenis si chci užívat,“ má jasno tenistka, která letošní sezonu zahájila na 65. pozici dvouhry.

Potenciální komplikace by mohly nastat při přechodu na trávu. Krejčíková během kariéry singlu na tomto povrchu odehrála jen pět zápasů, poslední přitom před čtyřmi lety, kdy v prvním kole kvalifikace Wimbledonu dosáhla na dosud jedinou výhru. „Moc zápasů na trávě za sebou nemám. Netuším, jak na ni budu hrát, jak budu využívat své údery, ale ještě mám čas. Jisté je, že budu bojovat, což umím. Půjdu si pro to. Doma jsem nabila baterky a jsem připravena. Není důležité, jestli budu hrát dobře, nebo špatně, ale abych se zlepšovala jako tenistka i jako člověk.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Krejčíková (@bkrejcikova)

Moc zkušeností na trávě sice Barbora Krejčíková nemá, těžit by však mohla z někdejší spolupráce s dnes již zesnulou Janou Novotnou, která dvouhru Wimbledonu vyhrála v roce 1998. Pět trofejí přidala ze čtyřhry. „S Janou jsem o Wimbledonu hodně mluvila, ráda poslouchala její příběh. Zkušenosti teď zkusím využít. Mluvila jsem i s Martinou Navrátilovu, panem Kodeš (Jan Kodeš, vítěz dvouhry Wimbledonu z roku 1973 –⁠ pozn. red.). Jsem realistka, třeba to teď nepůjde. Nechci si na sebe nakládat tlak,“ zmírňuje očekávání Češka, která si po dvou trénincích svoji úroveň tenisu pochvaluje. „Těším se, až si zahraji zápas a budu mít premiéru.“

Na úvodní zápas v hlavní soutěži wimbledonské dvouhry si ještě musí počkat, před tím však plní mediální povinnosti. Potkává se tak s největšími hvězdami světového tenisu Rogerem Federerem nebo Serenou Williamsovou. „Stres to trochu je, ale z toho, že něco nechcete udělat špatně – vedle sedí Roger nebo Serena. Jsou to legendy a ví, jak k tomu přistupovat, naopak já jsem tedy nová. Netuším úplně, jak to mám uchopit, ale snažím se být sama sebou. Když to skončí, tak se ptám, jestli to bylo dobrý, nebo jestli je potřeba změnit. Vždy ale řekli, že to bylo dobrý,“ těší českou tenistku, která ve Wimbledonu vynechá mix.

Barboru Krejčíkovou v úvodním kole dvouhry vyzve osmnáctiletá Dánka Clara Tausonová, někdejší světová juniorská jednička.