Kotník drží, forma se lepší! Moc se těším na tamní travičku, vyhlíží Kvitová návrat do Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová se už v sobotu odpoledne vypraví do Londýna, kde se po roční odmlce představí na svém oblíbeném turnaji. Na Wimbledon má krásné vzpomínky a na místní travnaté kurty se už nesmírně těší. Navíc ji těší, že kromě velmi slušně odehraného turnaje také drží její pochroumaný kotník.

Kvitová má za sebou vcelku povedenou generálku v Bad Homburgu, kde se příjemně rozehrála. Zvládla tři zápasy a v semifinále s Angelique Kerberovou byla velmi blízko vítězství. Vedla 6:3, 3:1 a ve třetím setu byla třikrát ve výhodě brejku. Nepovedlo se jí ovšem duel dopodávat.

„Zápas byl hrozně těžký, obě jsme hrály hodně dobře a bohužel to nešlo na moji stranu, ale věřím, že se to zase někdy otočí,“ hodnotila česká tenistka, která ale porážku nebere nijak tragicky. Obzvlášť s přihlédnutím ke čtvrteční katastrofě na jižní Moravě, kterou se prohnalo tornádo...

„Myslím, že jsou na světě horší věci, což můžeme vidět na jižní Moravě. Tohle je jenom zápas, jenom sport. Já přispěju nějakou částkou z prize money,“ přislíbila Kvitová, která si postupem do semifinále v Bad Homburgu vydělala v přepočtu přes 200 tisíc korun.

Turnaj v Bad Homburgu potěšil Kvitovou vedle postupu do semifinále také tím, že zahnal její obavy z problémů s kotníkem. Kvůli natrženému vazu totiž musela odstoupit z Roland Garros.

„Řešili jsme to i s klukama, že po tom všem, ještě jsem hrála dva zápasy za den, tak kotník vydržel. Jsem nadšená, že nebolí, což je dobré znamení. To je asi nejdůležitější zpráva týdne,“ pravila česká tenistka, pro níž je přechod na trávu oblíbeným obdobím v dlouhé tenisové sezoně.

Právě ve Wimbledonu totiž dosáhla největších úspěchů, když zde vyhrála v letech 2011 a 2014. Jak přiznala, na ty chvíle, kdy zvedala nad hlavu trofej z All England Clubu, nikdy nezapomene.

„Nejsilnější vzpomínka je moment toho vítězství, mečbolu, kdy jsem dala eso a tím jsem to vyhrála, když jsem držela trofej a měla nejbližší v boxu a viděla, jakou mají radost,“ zavzpomínala na deset let starý první triumf. Není tedy divu, že se na návrat do Londýna nesmírně těší.

„Hrozně moc, protože loni se to bohužel zrušilo,“ připomněla rok 2020, kdy se kvůli covidu nehrálo. „Už teď, když jsem zpátky na trávě, tak je to super. Moc se těším na tamní travičku. Až to vypukne, všichni budou zase chodit v bílém a bude to zase historické,“ podotkla.

Dobrým znamením navíc je, že v Bad Homburgu, jak se zdá, chytila slušný rytmus po počátečních rozpacích ze zápasu s kvalifikantkou Piterovou. „Od prvního zápasu se zlepšilo asi všechno, z tohoto pohledu je to hodně pozitivní, protože jsem si říkala, že snad ani není možný, že můžu hrát takhle blbě.“

„Opravdu jsem se cítila jako slon v porcelánu v prvním zápasu, protože jsem se nemohla pohnout, měla zavázaný kotník, na což nejsem zvyklá a všechno bylo blbý, ale zápas od zápasu jsem se zlepšovala a bylo to vidět,“ podotkla s úlevou Kvitová, kterou v prvním kole Wimbledonu čeká Američanka Sloane Stephensová.

„Vím, že hraju v pondělí a teď už vím, s kým hraju. Není to úplně jednoduchý, ale je to tráva, tak snad to bude na mé straně,“ dodala.