MASTERS PAŘÍŽ: Murray porazil Isnera i poosmé a potvrdil roli krále světového tenisu

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Čerstvá světová jednička Andy Murray zvládla v pařížské hale Bercy dramatický finálový souboj s vytáhlým Američanem Johnem Isnerem a po vítězství ve třech setech slaví třetí letošní titul z turnaje série Masters. Brit, jenž proti 208 centimetrů měřícímu soupeři uspěl i v osmém vzájemném měření sil, neztratil za celé utkání ani jednou servis.

Klíčovou se v první sadě ukázala být šestá hra. V předešlých pěti i následných třech si totiž oba borci drželi svá podání, ve zmíněném gemu se však zrodil jediný brejk v setu. Zasloužil se o něj britský favorit, který zužitkoval svou první a zároveň jedinou možnost v úvodním dějství. Isner mohl hned v dalším gemu zareagovat stejnou mincí, nadějný stav 15:40 na returnu ale v rebrejk nepřetavil. Set tak skončil vítězstvím Murrayho v poměru 6:3.

Set číslo dvě poté došel bez jediného ztraceného podání až do zkrácené hry, ve které si lépe počínal Isner, když zvítězil po výsledku 7:4. Sám Američan nemusel v prostřední fázi zápasu odvrácen jedinou brejkovou hrozbu, zatímco Murray hned čtyři, byť v rámci jednoho gemu.

Do podobných problému se již nový král mužského světového tenisu v rozhodujícím setu nedostal, naopak to byl on, kdo měl ve druhém a čtvrtém gemu šanci prolomit Isnerův servis. 208 centimetrů měřící soupeř si však v těchto chvílích ještě dokázal s nebezpečím poradit, osudným se mu stal až poslední desátý gem, ve kterém za stavu 4:5 podával na udržení se v zápasu. Za stavu 30:30 pustil po páté výměně favorita na mečbol a Murray jej dokázal zužitkoval v zisk premiérové pařížské trofeje.

Bez ztráty servisu ve finálovém klání si tak Andy Murray dokráčel pro třetí letošní titul z turnaje série Masters, triumfovat se mu povedlo také na tisícovkách v italském Římě a čínské Šanghaji. Celkově jich v kariéře získal rodák ze skotského Glasgow již čtrnáct. V pařížské hale Bercy pak natáhl svou senzační šňůru jednadvaceti vyhraných utkání v řadě, která mu vynesla v krátkém sledu již čtvrtý turnajový titul a především post světové jedničky, kterou bude Murray v pondělním vydání žebříčku ATP vůbec poprvé v životě!


Ve čtyřhře triumfoval finsko-australský pár ve složení Henri Kontinen, John Peers. Svou premiérovou trofej z turnaje Masters a celkově pak společnou čtvrtou pozvedli nad hlavy po výhře nad nejvýše nasazeným domácím duem Herbert, Mahut. To zdolali 10:6 v rozhodujícím supertiebreaku.

Finále dvouhry
Andy Murray (GBR) - John Isner (USA) 6:3, 6:7 (4), 6:4

Finále čtyřhry
Herbert, Mahut (FRA) - Kontinen (FRA), Peers (AUS) 4:6, 6:3, 6:10