Soupeř mě skvěle prohazoval, uznal Macháč. Jeho travnatá sezóna navzdory porážce nekončí

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč se postupu do hlavní soutěže Wimbledonu nedočkal, když ve finále kvalifikace prohrál s Australanem Christopherem O'Connellem 6:7(6), 4:6 a 6:7(4). Český tenista tak nenavázal na úspěšné kvalifikace z loňského Roland Garros a letošního Australian Open. „Nejsem spokojený, protože se mi ještě nestalo, že bych prohrál zápas o postup do hlavní soutěže grandslamu. Mrzí mě to, ale zase o to větší motivaci mám do příště,“ poznamenal pro Tenisový svět Macháč, který se chce v polovině července představit na travnaté akci ATP v Newportu.

Dva těsné tiebreaky a k tomu jediný brejk ve druhém setu zajistily velmi dobře hrajícímu Australanovi Christopheru O'Connellovi vítězství nad českým reprezentantem Tomášem Macháčem ve finále wimbledonské kvalifikace.

„V prvním setu to bylo spíš takové oťukávání. Soupeř hrál hodně solidně zezadu a skvěle servíroval, v tiebreaku zahrál dobře. Když jsem dnes šel na síť, tak mě skvěle prohazoval křížem, po lajně i lobem. Na síti jsem se nemohl chytit. Nechal jsem tam všechno, ale bohužel to nestačilo,“ zhodnotil poměrně vyrovnané utkání Macháč.

Sedmadvacetiletému O'Connellovi se ve střetnutí dařilo také z jednoručného bekhendu, který přitom nepatří k jeho hlavním zbraním. „Z bekhendu hrál spíš čop, lift měl o něco slabší. Dost mu to tam ale padalo, byl jsem z toho docela nervózní. Na síti jsem měl strach, než že bych si věřil. Kdybych hrál agresivněji a lépe na síti, musel by zahrát lepší prohoz a v tiebreaku by ho třeba zkazil,“ zamyslel se dvacetiletý český tenista.

Macháč tak nenaplnil stanovený cíl, jímž byla účast v hlavní soutěži. Areál v Roehamptonu však opustí jako podstatně zkušenější travař. „Jsem rád, že jsem zvládl dva těžké zápasy na trávě. I když jste hodně dobrý hráč, je těžké porazit třeba místní Angličany, protože jsou na tento povrch zvyklí. My na tom hrajeme jenom tři čtyři týdny za rok,“ připomněl 143. hráč žebříčku ATP.

A kam povedou další kroky nadějného tenisty? Nejprve se bude připravovat v České republice, kde chce vypilovat údery a pohyb, a poté se v týdnu od 5. července představí na antukovém challengeru v Braunschweigu. A hned týden poté by se rád objevil na travnaté akci ATP v Newportu. „Mám to určitě v plánu. Uvidím, jak na tom budu zdravotně. Teď se cítím dobře,“ doplnil Macháč.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace mužů
Christopher O'Connell (AUS, 131.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 7:6(6), 6:4, 7:6(4)