Překvapivé rozuzlení! Jastremská se zbavila obvinění z dopingu a může hrát

- Marek Bartošík

Dajana Jastremská se po měsících vyšetřování přece jenom může vrátit na profesionální okruh. Jednadvacetiletá Ukrajinka měla od 7. ledna letošního roku zakázanou činnost kvůli pozitivnímu testu na látku zvanou mesterolon, patřící mezi anabolické prostředky. Jastremská se nyní po několika neúspěšných odvoláních dočkala osvobozujícího rozsudku od Nezávislého tribunálu ITF.

„S radostí a úlevou oznamuji, že jsem byla očištěna od všech obvinění. Rozhodnutí jsem obdržela včera. Tribunál akceptoval, že můj pozitivní test byl způsoben kontaminací a že jsem se úmyslně nijak neprovinila, a proto mi nebyla uložena žádná sankce,“ sdělila v úterý Dajana Jastremská, která aktuálně figuruje na 37. místě žebříčku WTA.

Ukrajinská hvězda naposledy startovala loni v listopadu na halovém turnaji v Linci. Počínaje 7. lednem tohoto roku začal maratón vyšetřování, jenž se dlouho vyvíjel v neprospěch Jastremské. Vítězka tří turnajů WTA ve dvouhře se opakovaně pokoušela odvolat proti dočasné suspendaci, u Nezávislého tribunálu ITF ani Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) ale úspěšná nebyla.

Zvrat v komplikovaném případu nastal až 21. května, kdy mohla talentovaná Ukrajinka prezentovat před Nezávislým tribunálem všechny důkazy. Na základě zmíněného slyšení obdržela v pondělí 21. června osvobozující verdikt.

„Těším se, až se vrátím ke své vášni – tenisu. Už se nemůžu dočkat, až budu zpět na tour,“ napsala odhodlaná Jastremská.