Kvalifikace Wimbledonu: Smitková byla na pokraji vyřazení. Macháč nadělil kanára

- Redakce

Dva čeští tenisté zvládli úterní zápasy kvalifikace Wimbledonu. Zatímco Tereza Smitková a Tomáš Macháč se radovali z postupu, o šanci na účast v hlavní soutěži slavného turnaje přišel Zdeněk Kolář.

Kolář končí ve druhém kole kvalifikace Wimbledonu
Zdeněk Kolář (221.) ani na třetí pokus neuspěl v kvalifikaci Wimbledonu. Čtyřiadvacetiletý český tenista ve druhém kole prohrál s Nikolou Milojevičem (146.) 4:6, 3:6.

Kolář ihned v úvodním gemu neudržel podání, ve čtvrté hře si ho vzal zpátky. Za stavu 3:3 však soupeř podruhé na returnu zabodoval, což nakonec rozhodlo o vítězi první sady. Český hráč ve druhém dějství nezískal jedinou šanci při servisu protihráče, naopak mu nabídl tři příležitosti, ze kterých Milojevič udeřil dvakrát.

„Nikola hrál fakt výborně, skvěle se hýbal i servíroval. Bylo to proti němu hrozně těžké. Když jsem šel na síť, zvládl výborné prohozy i z obtížných pozic. Smekám před jeho výkonem. Zároveň jsem ale se svým výkonem poměrně spokojen,“ uvedl Kolář, který účastí ve druhém kole wimbledonské kvalifikace vyrovnal své turnajové maximum z roku 2018.

A co by mu mohlo příští rok pomoct k ještě lepšímu výsledku? „Mohl bych zapracovat na přechodu na síť a taky bych mohl hrát agresivnější tenis, než na jaký jsem zvyklý z antuky,“ poznamenal Kolář. Český reprezentant si nyní po pěti odehraných turnajích bez přestávky dopřeje týdenní volno. Posléze se představí na antukových challengerech Sparkassen Open v Německu a Iași Open v Rumunsku.

Macháče dělí zápas od hlavní soutěže Wimbledonu
Tomáš Macháč (143.) je jediný zápas od účasti v hlavní soutěži Wimbledonu. Dvacetiletý nadějný tenista ve druhém zápase kvalifikace přehrál Braydena Schnura (232.) 7:6(4), 6:0.

Macháč prohrával 2:4, následně nezužitkoval tři brejkboly v řadě, celkově čtyři šance na rebrejk. Za stavu 3:5 však na poslední možnou chvíli vzal soupeři podání, ve zkrácené hře mu stačil jediný úspěšný minibrejk. Druhá sada byla pro českého hráče úspěšná, využil všechny tři brejkboly, při vlastním podání přišel o dva fiftýny. V duelu o elitní smetánku ho čeká Christopher O'Connell (131.).

„Ze začátku to nebylo úplně ono. Nemohl jsem najít rytmus z konce včerejšího zápasu. Blbě jsem si prohrál servis, prakticky jsem ho odevzdal. Od stavu 2:5 jsem našel svou hru. Nekazil jsem, hrál jsem aktivně, výborně jsem servíroval, skvěle jsem returnoval. A to pak bylo vidět i na skóre,“ uvedl pro Tenisový svět Macháč.

Kompletní ohlas Tomáše Macháče najdete zde.

Smitková vybojovala druhé kolo kvalifikace Wimbledonu
Tereza Smitková (487.) si zahraje o finále kvalifikace Wimbledonu. Šestadvacetiletá Češka v úvodním kole otočila duel proti Rumunce Jaqueline Cristianové (153.), kterou přehrála 5:7, 7:6(1), 6:2.

Osmifinalistka turnaje z roku 2014 po úvodním ztraceném setu ve druhé sadě prohrávala 2:4, 30:40. Sedmý gem ale udržela, posléze získala brejk. Sada nakonec dospěla do tiebreaku, ve kterém Češka dominovala. Smitková v závěrečném dějství urvala dva brejky, zásluhou kterých se ve druhém kole kvalifikace utká s Rakušankou Barbarou Haasovou (157.).

„Bylo to pro mě těžké, protože jsem letos neměla žádný odehraný zápas na trávě. Hra na ní je hodně specifická. Ze začátku mě držel v kontaktu se soupeřkou spíš servis, ve výměnách jsem se necítila moc dobře, docela rychle jsem kazila. Ke konci druhého setu se to přehouplo na mou stranu, ve výměnách už jsem zvládla víc tlačit,“ řekla Tenisovému světu Smitková.

Rozhovor s Terezou Smitkovou najdete zde

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (221.) – Nikola Milojevič (SRB, 146.) 4:6, 3:6
Brayden Schnur (CAN, 232.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 6:7(4), 0:6

1. kolo kvalifikace žen
TEREZA SMITKOVÁ (487.) – Jaqueline Cristianová (ROU, 153.) 5:7, 7:6(1), 6:2

Kompletní program tohoto hracího dne kvalifikace naleznete na webu turnaje.