Challenger a ITF v Bratislavě: Michnev se kvalifikoval do hlavní části, vyhrály i tři Češky

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Společný turnaj mužů a žen v Bratislavě nabídl bohatý nedělní program. Petr Michnev si v jeho rámci zajistil vítězstvím nad Ukrajincem Molčanovem vstupenku do hlavní soutěže. To ženy na závěr víkendu svou kvalifikaci teprve zahájily, z osmi Češek se do pondělního finálového kola probojovalo trio z nich.

Český tenista Petr Michnev, vítěz dvou nedávných jabloneckých turnajů série Futures a finalista opavského podniku stejné kategorie z minulého týdne, úspěšně prošel kvalifikací na challengeru v Bratislavě. Ve finálovém kole zdolal o dva roky staršího Ukrajince Denise Molčanova po setech 6:3 a 7:6. Ostravský rodák se v utkání mohl opřít zejména o kvaliftní servis, díky kterému nepovolil soupeři v celém střetnutí ani jednu brejkovou možnost. Sám pak z pěti příležitostí využil jedinou, ale i to mu stačilo k vítězství a postupu mezi nejlepší. „Z mé strany to byl dnes výborný výkon, myslím, že o poznání lepší než včera. Byl jsem schopný udržet svoji hru, hrát, to co jsme si řekli, že mám. Výborně jsem podával. Myslím, že díky tomu, a možná i troše štěstí, jsem to nakonec dotáhl do vítězného konce,“ hodnotil duel spokojený vítěz.

 Miriam Kolodziejová úvodní kolo ženské kvalifikace nezvládla, když prohrála s Polkou Majou Chwalinskou. Po těsné koncovce první sady, kterou soupeřka urvala až skrze tiebreak, sice Češka dokázala získat poměrem 6:3 druhé dějství, v tom třetím už ale sama uhrála jen dvě hry. „Mám něco s nohou, hrozně mě to bolí,“ přiznala zdravotní problémy. Nyní tak musí plně zregenerovat na dva desetitisícové turnaje do Izraele, kam se chystá na konci listopadu.

 Úvodní kolo kvalifikace se stalo konečnou také pro Dianu Šumovou, která s šestou nasazenou Ruskou Pribylovovou uhrála v součtu obou setů jen pět her. „Už před zápasem jsem byla hodně unavená. Na turnaj jsem přijela v plné zátěži, neměla jsem mnoho odpočinku. Ještě včera jsem měla těžký trénink, takže jsem byla taková bolavá již před zápasem. Cítila jsem se trochu jako před finále,“ přiznala věčně usměvavá Šumová.

 V kvalifikaci pokračuje Vendula Žovincová, která si musela podobně jako některé další tenistky zvykat na změnu povrchu. „Byl to pro mě první zápas v hale na tvrdém povrchu po dost dlouhé době. Trénovala jsem týden, takže jsem si ještě trochu zvykala, i minulý rok jsem tady na centru měla trochu problémy. Soupeřka je kvalitní, nadějná, mladá. Nebyl to nějak extra velký výkon, ale zápas jsem zvládla,“ okomentovala devatenáctiletá Češka své vítězství nad o pět let mladší slovenskou soupeřkou Romanou Čišovskou.

 Dvakrát 2:6 podlehla Anna Slováková zkušené Chorvatce Mijačikové, její bratislavské účinkování tak nemělo dlouhého trvání. Češka po utkání těžko hledala slova. „Přišlo mi, že jsem přišla na kurt a než jsem se probudila, už jsem šla s báglem z něj,“ hodnotila trpce své vystoupení teprve sedmnáctiletá hráčka.

 Druhou českou tenistkou, která v úvodním kole bratislavské kvalifikace uspěla, se stala sedmnáctiletá Johana Marková, která si překvapivě snadno poradila s o šest let starší Vivien Juhászovou, domácí nasazenou trojkou z konce čtvrté stovky singlového žebříčku. Češka ztratila za celý duel jen jednou servis a postoupila zaslouženě po výsledku 6:2, 6:1. „Čekala jsem, že to bude vyrovnanější. Na své poměry jsem nadprůměrně servírovala, což mi hodně pomáhalo, a řeka bych, že mi vše sedlo dohromady – míče, povrch…,“ měla důvod ke spokojenosti hráčka, která v kvalifikaci startuje na divokou kartu.

 Na závěr nedělního programu, alespoň tedy z pohledu českých hráček, se z postupu do dalšího kola kvalifikace radovala Barbora Miklová, která po setech 6:3 a 6:4 přetlačila patnáctou nasazenou Tolibovovou z Běloruska, byť měla pomalejší start do zápasu a úvodní dějství otáčela ze stavu 1:3. „Potom jsem se do toho dostala také přes soupeřčin druhý servis. Začala jsem si věřit na forhendu. Přišlo mi, že tím, že jsem byla v kurtu, tak jsem jí nedala šanci, aby se dostala do tlaku. Cítila jsem se dobře,“ zavzpomínala na klíčové okamžiky osmnáctiletá tenistka.


Finále kvalifikace mužů
Cem Ilkel (TUR) - Filip Horanský (SVK) 7:5, 4:6, 3:6
PETR MICHNEV - Denys Molčanov (UKR) 6:3, 7:6 (6)
Patrik Fabián (SVK) - Isak Arvidsson (SWE) 6:7 (5), 6:4, 7:6 (4)
Sebastian Ofner (AUT) - Jurij Rodionov (AUT) 6:3, 7:6 (4)

1. kolo kvalifikace žen
Romana Čišovská (SVK) - VENDULA ŽOVINCOVÁ 3:6, 4:6
ANNA SLOVÁKOVÁ - Ani Mijačiková (CRO) 2:6, 2:6
DIANA ŠUMOVÁ - Anastasia Pribylovová (RUS) 3:6, 2:6
KRISTÝNA HRABALOVÁ - Diana Marcinkevicová (LAT) 3:6, 0:6
JOHANA MARKOVÁ - Vivien Juhászová (SVK) 6:2, 6:1
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ - Maja Chwalinská (POL) 6:7 (5), 6:3, 2:6
SABINA MACHALOVÁ - Silvia Njiričová (CRO) 6:3, 3:6, 5:7
BARBORA MIKLOVÁ - Sadafmoh Tolibovová (BLR) 6:3, 6:4

Turnaj v Bratislavě den po dni

5.11.2016 Challenger v Bratislavě: Michnev si zajistil postup do finále kvalifikace


Galerie