Jsem velmi pyšný, říká nová světová jednička

- Jan Havlovic

Po 122. týdnech přichází změna! Trůn mužského tenisu opouští Novak Djoković, který čtvrtfinálovým vyřazením v Paříži uvolnil místo Andy Murraymu, jenž se poprvé v kariéře stane světovou jedničkou!

Andy Murray se stal celkově 26. hráčem historie světového žebříčku, který dosáhl vrcholu v mužském tenisu! Skotský tenista měl před sobotním semifinále proti Raonicovi v Paříži jasný úkol - vyhrát! Nakonec však rodák z Glasgow dosáhl prvního místa poměrně zvláštním způsobem. Hodinu před začátkem zápasu Raonic předstoupil před novináře a oznámil, že do utkání ze zdravotních důvodů nenastoupí. „Je to zvláštní, jak to celé dnes proběhlo a pochopitelně je také smutné to, že je Milos zraněný," uvedl Murray, který by jistě byl radši, pokud by si vítězství uhrál na kurtu. Na kurt také Murray poté, co vyřídil rozhovory s novináři, vyrazil. Vybral tři sběrače míčků, se kterým se pustil do výměny. Poté si krátce zatrénoval se svým trenérem - to vše před zraky diváků v zaplněné aréně v Paříži! 

Muray zažil letos opravdu průlomovou sezonu a jeho výkony, zejména v druhé polovině tohoto roku, byly neuvěřitelné. „Poslední měsíce byly nejlepší v mé kariéře a já jsem velmi pyšný, že jsem dočkal této chvilky," uvedl Murray v rozhovoru pro web ATP krátce poté, co bylo jasné, že se stane novou světovou jedničkou. „Na začátku mé kariéry jsem chtěl vyhrát Grand Slam, ale nyní, když jsem starší, jsem se chtěl pokusit stát se světovým hráčem číslo jedna," konstatoval rodák z Glasgow. 

Nová světová jednička rovněž nezapomněla na svůj realizační tým, bez kterého by podobných úspěchů jen těžko dosáhla. Murray vyzdvihl zejména Jamieho Delgada, který ho doprovázel na turnajích i poté, co skotský tenista obnovil spolupráci s Ivanem Lendlem. Musím složit velkou poklonu Jamie Delgadovi, se kterým jsme odvedli velkou porci práce a byl zde pro mě na každém turnaji, pracoval se mnou od začátku letošního roku," složil devětadvacetiletý hráč poklonu bývalému britskému tenistovi. „Je to něco, cehož jsem nikdy předtím nedosáhl. Cítil jsem, že je to něco, čeho bych mohl v letošním roce dosáhnout."

 

@andymurray is world No.1 #HistoryMaker #BackTheBrits??

Fotka zveřejněná uživatelem British Tennis (@britishtennis),Lis 5, 2016 v 8:21 PDT