Bývalá světová čtyřka a vítězka deseti turnajů WTA ukončí po sezoně kariéru

- Filip Lefenda

Ještě pár turnajů a poté konec. Nizozemská tenistka Kiki Bertensová dospěla po Roland Garros k rozhodnutí pověsit po letošní sezoně raketu definitivně na hřebík. Bývalá světová čtyřka a v současnosti dvacátá hráčka žebříčku WTA svůj záměr oznámila na středeční tiskové konferenci.

V letech 2012 až 2020 vyhrála rodačka z Wateringenu na elitním okruhu celkem deset turnajů ve dvouhře i čtyřhře a v ženském pořadí vystoupala až na čtvrtou pozici. Pak ale přišly problémy s achilovkou a koronavirová pandemie, po které už se devětadvacetiletá Holanďanka jen těžko vrací do tempa. Z letošních šesti zápasů vyhrála jen jediný, a to navíc proti šestnáctileté soupeřce z osmé stovky žebříčku.

„Kdyby nepřišel covid, možná bych ještě další dvě nebo tři sezony pokračovala. Dříve jsem mohla hrát 30 turnajů ročně, jeden týden za druhým, dvouhry i čtyřhry. Jakmile se ale jednou zastavíte, musí si tělo znovu zvykat a to je těžké,“ osvětlila zástupcům médií své rozhodnutí.

„Nevidím důvod, proč podstupovat trápení, boj s fyzičkou a riziko zranění, když můžu být doma a užívat si každodenního života. Nastal čas na novou životní etapu a já se na ni moc těším,“ pravila upřímně Bertensová.

Kolik ještě v letošním ročníku zvládne nizozemská hvězda odehrát turnajů, netuší. „Čeká mě Eastbourne a Wimbledon a pak olympijské hry. Po nich si vyhodnotíme, jak je na tom mé tělo a zda zvládnu dohrát i zbytek sezony,“ prozradila.

Rozhodně ale nemá v úmyslu odejít s ostudou. „Udělám vše pro to, abych uzavřela svou kariéru co nejlépe,“ vzkázala Bertensová na svém Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kiki Bertens (@kikibertens)